Množica novosti, v njej pa četrtina alternativnih (FOTO)

Približno sto svežih modelov in različic že v prvi polovici leta. Električni motor vstopa v nove razrede.
Objavljeno
05. januar 2019 16.00
Posodobljeno
05. januar 2019 16.00
Jaguar I-pace FOTO: Jaguar
Zadnji pregled novosti, ki smo ga pripravili ob koncu poletja, je bil nenavadno kratek. Razlogov je bilo več. Novi okoljski predpisi, usihanje zanimanja za dizelski pogon in pričakovanje alternativnih pogonov so lani omrtvili predstavitve novih avtomobilov. V novem letu bo očitno drugače. Takšnih in drugačnih sprememb na trgu bo že v prvih šestih mesecih vsaj dvakrat več kot lani.Ker veliko govorimo in pišemo o alternativi, začnimo z električnimi, priključnohibridnimi in hibridnimi avtomobili. Počasi se vendarle premika, dobrih 20 novosti je napovedanih, zanimivo pa je, da se selijo tudi v razred gospodarskih avtomobilov, kar je odraz želja in zahtev nekaterih mest, da izženejo dizelska vozila. Najbolj se je v tej smeri potrudil Volkswagen, ki bo do jeseni ponudil celotno paleto gospodarskih vozil z električnim pogonom. Prvega bomo že januarja spoznali največjega, e-crafterja, ki pa bo zaradi dosega dobrih 100 km primeren predvsem za krajše razvoze po mestnih središčih. Februarja bo nared električni caddy, ki ga bodo očitno prodajali pod znamko ABT – to smo doslej poznali po športnejših različicah običajnih volkswagnov. Oktobra bodo zgodbo zaokrožili z e-trans­porterjem (tudi ta bo ABT), a o njem bomo kaj več zapisali konec poletja. Električno dostavniško zgodbo bo lepo dopolnil Nissan z modelom E-NV 200, ki prihaja na trg konec maja ali v začetku junija.

image
Škoda scala FOTO: Škoda


Tesla 3 pripelje tudi do nas

Kot je znano, ameriško podjetje Tesla načrtuje, da bo svoj model 3, za katerega so ob predstavitvi poželi zelo veliko zanimanja, letos začeli prodajati tudi v Evropi. Kot so nam dejali pri podjetju Avantcar, računajo letos na 30-40 primerkov tega modela, tako za program Avant2Go kot za njihove druge stalne stranke. Ocenjuje, da je kar nekaj strank za teslo 3 samih vplačalo rezervacijo, je pa tako, da bo podjetje najprej dobavljalo le avtomobil z boljšo in dražjo opremo. G. B.


Na elektriko tako in drugače


Če čakate na električni avtomobil običajnih mer in oblike, potem bo pravi mesec marec. V Slovenijo bo takrat tudi uradno prispel audi e-tron, ki smo ga na naših cestah že srečevali, ko so z njim snemali reklamne filme. Kia bo ob koncu marca ali v začetku aprila pripeljala kar dva popolnoma električna modela, to bosta niro, ki smo ga do zdaj poznali kot hibrid, in novi soul, ki je bil že v prvi generaciji eden najbolj uporabnih električnih avtomobilov. Bo pa e-tron dobil resno konkurenco še pred poletjem, ko bo Jaguar začel prodajati model i-pace. Vsi omenjeni avtomobili imajo doseg blizu 400 km.

image
Audi A1 sportback FOTO: Audi


V začetku jeseni bomo v prenovljeni preobleki spoznali renaulta zoeja in hyundaia ioniqa. Medtem ko bo prvi še naprej samo v električni izvedbi, bodo ioniqa tudi prenovljenega prodajali kot električnega, priključnohibrid­nega in hibridnega. Zadnji dve možnosti bodo letos dobili še številni drugi modeli. Kia januarja začenja prodajo priključnohibrid­ne karavanske optime SW, julija pride na trg audi Q5 z možnostjo polnjenja baterije, še letos, a ne vemo točno kdaj, bodo v Sloveniji začeli prodajati tudi tako oprem­ljenega BMW X5.

image
Kia soul EV FOTO: Reuters


Legendarna toyota prius bo prenovljena vstopila v pomlad, po februarski predstavitvi hibridne različice bo julija nared še priključnohibridna. Lexus bo svojo paleto obogatil z modeli ES, RC (oba januarja) in UX (marca), pri vseh bo na voljo tudi hibridni pogon, Ford pa bo aprila na trg uvedel prenovljenega mondea, tudi s hibridno izvedbo. Začetek leta bo pomenil začetek prodaje še za hondo CRV hybrid, katere delovanje smo opisali pred kratkim; predvsem je pomembno, da z njo nadomeščajo dizelsko različico.

image
Mazda3 FOTO: Mazda


Prostorneži


Bero novosti med »običajnimi« avtomobili začenjamo z razredom, ki nekako izginja oziroma ostaja zgolj v kombijevskih vodah. Citroën in Peugeot bosta še ta mesec na trg pripeljala tovorni različici velikoprostorcev berlingo in rifter – ta se bo kot furgon še naprej imenoval partner. Volkswagen bo tik pred poletnimi počitnicami prenovil potovalni kombi grand california, medtem pa bo njegova konkurenca predstavila osvežene kombije: Mercedes-Benz maja razred V, Renault septembra trafica in masterja, Opel v tretjem četrtletju vivara, Ford prav tako septembra transita, že marca pa na slovenski trg pošilja dostavno različico nove fieste z oznako van.

image
BMW serije 3 FOTO: BMW


Dve novosti se obetata med poltovornjaki. Mitsubishi bo predstavil novega L200, v Sloveniji bo predvidoma naprodaj v drugi polovici leta, septembra pa Ford osvežuje rangerja.

Fiat bo z dvema posebnima serijama opozoril na malega enoprostorca 500L, edina res pomembna novost med enoprostorci pa bo novi mercedes-benz razreda B, najbolj prodajani avtomobil zvezdaste znamke, ki k nam prihaja v februarju.

image
Mercedes razreda B FOTO: Gašper Boncelj


Klasika in posebne oblike


Med najmanjšimi bo največja novost novi renault clio, a šele septembra, nekaj mesecev prej, maja, iz novomeške tovarne prihaja osveženi twingo. Kia bo marca picantu namenila malo bolj agresiven videz in ga začela prodajati kot picanta x line.

V razredu više ima ta korejska avtomobilska znamka bolj smelo novost – ob pogledu na kio proceed boste že kmalu, še ta mesec, spoznali, da ne gre več za trivratni model, ampak tako imenovani shooting brake, torej oblikovno zanimivejši karavan. Prav tako bo že ta mesec stekla prodaja dveh nabritih ceedov z oznakama GT in GT line, pri Audiju pa nove generacije najmanjšega modela, A1 sportback.

Februarja bo Ford začel prodajati avanturistično zasnovanega focusa active, Hyundai bo modelu i30 fastback namenil še najbolj športno različico z oznako N. Konec drugega letošnjega meseca bo pomemben za Toyoto, saj bo na trg vstopila nova corolla, ki bo z legendarnim imenom spet na voljo tudi kot klasična petvratna limuzina in bo nadomestila sedan­jega aurisa.

Marec je mesec za predstavitev limuzinske različice mercedes-benza razreda A, na enako osnovo bodo postavili tudi model CLA coupe, ki ga bomo spoznali maja, septembra pa sledi še CLA shooting break, s čimer bodo v Stuttgartu zaokrožili predstavitev novega razreda A. Pri Mazdi si upravičeno veliko obetajo od mazde3, ki jo bodo v petvratni različici začeli prodajati marca, v limuzinski pa maja. Prvo četrtletje bo ujel fiat tipo s tremi novimi opremskimi paketi (city, street in S-design), aprila pa na slovenski trg pripelje škoda scala, ki nadomešča dosedanjega rapida. Ker temu nekateri pravijo češki golf, tule omenimo, da bo nižji srednji razred pozno jeseni bogatejši za novo generacijo legendarnega volkswagna. A o tem pozneje …

image
Toyota corolla FOTO: Toyota


Peugeot se že januarja vrača v srednji razred z modelom 508, junija mu bodo dodali še karavansko različico SW. Novi BMW serije 3 v Slovenijo prihaja marca, to četrtletje bo tudi čas za štiriperesno deteljico na alfi romeo giulii quadrifoglio. Maja v Slovenijo spet prihaja še eno Toyotino legendarno ime: camry bo tokrat kot nov model poskušal nadaljevati zgodbo avensisa. Ob koncu poletja nas čakata dve prenovi, osvežili bodo volkswagna passata in škodo superb.

V prestižnejšem delu srednjega razreda bo Audi modelu A6 marca dodal različico allroad quattro, Volvo pa bo v 1. četrtletju začel prodajati podobno ozaljšanega V60 cross country, volva S60 pa napovedujejo še pred sredino leta.

Jaguar bo pred poletjem ponudil prenovljeni limuzini XE in XF, a v prestižnem delu avtomobilskega spektra ima večjo vlogo BMW serije 8. Marca ga bodo začeli prodajati kot kabriolet, do konca leta pa na trg prideta še različici gran coupe in 8M. Mercedes-Benz na to odgovarja po svoje, in sicer z modelom AMG GT 4-door coupe, ki ga boste v Sloveniji lahko videli (in seveda kupili) od februarja, od aprila pa bo prenovljen »osnovni« AMG GT v kupejevski in kabrioletski različici.

Avtomobilski del novosti končajmo še s tremi športniki. Maja v Slovenijo prispe najbolj nabriti audi TT z oznako RS, Toyota pa nas bo spomnila še na tretje legendarno ime, supro. Tudi BMW Z4 je vmes postal legendaren, morda ne tako priljubljen, a nova različica, ki jo začenjajo prodajati marca, bi lahko stvari spet postavila na drugačne temelje.

image
Tesla model 3 FOTO: Reuters


  • Električni SUV-i za premožne, jeseni pa tudi nova izvedba dostopnejšega električnega pionirja renaulta zoe.
  • Nekaj priključnih hibridov iz Koreje (Hyundai-Kia) in klasičnih iz Japonske (Toyota).
  • Karoserijska različica shooting brake kot reinkarnacija kupejevskega karavana.
  • Mazda3 in škoda scala naj bi svoji znamki dvignili še za stopnico višje.


Športni terenci


Morda ni napak, če se najprej ustavimo pri tistih, ki jih še nismo poznali.

Citroën bo februarja uradno začel tržiti srednje velikega C5 aircross, aprila pride v Slovenijo še DS 7 crossback, ki se mu bo maja pridružil DS 3 crossback, oba sta povsem nova avtomobila znamke, ki prav tako spada v PSA. Marec sta Seat in BMW izbrala za slovenski premieri vsak svojega največjega športnega terenca – pri Seatu se imenuje tarraco, pri BMW X7. Mercedes-Benz s svojim velikanom, GLS, na slovenski trg prihaja septembra.

Bera novih generacij športnih terencev se bo sicer povečala že ta mesec. Audi predstavlja novega Q3, prihaja tudi toyota RAV4. Februarja bo nared nova kia sorento, ki se ji bo pridružil mali suzuki jimny. Mercedes-benz GLE bo sledil marca, do konca četrtletja pa še trije jeepi: renegade, cherokee in wrangler ter fiat 500X in range rover evoque. April bo mesec predstavitve najmanjšega Volks­wagnovega športnega terenca t-cross, julija pa bo audi Q8 dobil najbolj ostro različico z oznako S.