Naš užitek, njihov dobiček

O iskanju revolucije.
Fotografija: Kako veliko revolucijo bodo prinesli samovozeči avtomobili? FOTO: Aljaž Vrabec
Odpri galerijo
Kako veliko revolucijo bodo prinesli samovozeči avtomobili? FOTO: Aljaž Vrabec

Po več kot stotih letih prevažanja z avtomobili nas prepričujejo, da bodo nove tehnologije spremenile naše življenje. Revolucijo s seboj nosijo avtonomni avtomobili, vendar kako velike bodo dejanske spremembe?

Poglejmo Slovenijo. Trenutno imamo približno milijon in dvesto tisoč avtomobilov. Če jih čez noč zamenjamo z avtonomnimi, bi se povečalo zgolj naše udobje. Nič drugega. Toda resnični problem avtomobilov ni v tem, da moramo v njih držati volan in z nogami pritiskati na stopalke, temveč da v zrak izpuščajo umazane izpuhe, ki počasi, a vztrajno uničujejo planet.

Avtonomni avtomobili bodo resda večinoma imeli električni pogon, ki med vožnjo ne ustvarja strupenih emisij kot motorji z notranjim zgorevanjem, toda za to čistočo se skriva umazanija, ki nastaja pri izdelavi električnih baterij, največkrat na račun nesrečnikov tretjega sveta.



S samovozečimi avtomobili bi lahko v polnosti uresničili vsaj idejo o deljenju avtomobilov (car sharing). Zamislite si, da končate sestanek, v mobilni aplikaciji naročite avtomobil, ta pa se kar sam pripelje pred vašo pisarno. Ko vas dostavi na cilj, samo izstopite in s tem je konec vseh vaših avtomobilskih skrbi.

Takšna souporaba bi lahko pomenila, da bo med nami manj avtomobilske pločevine, vendar kaj lahko se uresniči druga skrajnost. Zaradi tovrstnega udobja bi imeli kvečjemu več takšnih, ki bi se radi pripeljali do vseh vrat, saj nadležnega iskanja parkirnega prostora ne bo več. Tako bi imeli celo več avtomobilov (ali v najboljšem primeru enako) kot doslej, prav to pa je tudi namen vseh tovarn – proizvesti in prodati še več, saj si nihče, od proizvajalcev, prodajalcev do serviserjev, ne želi, da se njegova prehranska veriga krajša.

Avtonomni avtomobili zato ne bodo prinesli nobene revolucije, vsaj ne tam, kjer jo edino resnično potrebujemo – pri ohranjanju našega planeta. Da bodo lahko prihodnost snovali tudi naši otroci, moramo misli usmeriti predvsem v vprašanje, kako zmanjšati število vozil, njihovo proizvodnjo in porabo energije. Ampak rešitev bomo težko našli, dokler bo naš užitek pomenil njihov dobiček. Razen če ne bo rešitve našla narava sama.

Komentarji: