Novi so lepi, a se ne morejo kosati s klasiko

Georg Gedl: Razstava starodobnikov na risbah
Fotografija: Fordov starodobnik iz leta 1947, oživljen na podlagi skic Georga Gedla.
Odpri galerijo
Fordov starodobnik iz leta 1947, oživljen na podlagi skic Georga Gedla.

Čeprav ima Georg Gedl že kar nekaj čez 70 let, mu energije ne manjka, prav tako ne veselja do risanja in oblikovanja avtomobilov. Tokrat je pripravil prav posebno razstavo.

Georg Gedl je dolga leta nazaj karie­ro začel pri Audiju, nato BMW-ju, nadaljeval pa pri novomeškem IMV-ju, kjer je med drugim na počitniške prikolice potegnil znamenito modro črto. Na poklicno pot je z mnogimi nasveti pospremil zdaj slavnega Mercedesovega oblikovalca Roberta Lešnika, na kar je zelo ponosen. Gospod, ki je še vedno poln navdiha, je zdaj pripravil razstavo predstavitvene tehnike (angl. rendering), s katero je narisal nekatere velike svetovne avtomobilske klasike in konceptne avtomobile. Začetki te tehnike sicer segajo v leto 1927, ko so v ZDA pri General Motorsu odprli oddelek za oblikovanje.

Z razstavo se je Gedl poklonil največjim oblikovalskim dosežkom preteklosti.
Z razstavo se je Gedl poklonil največjim oblikovalskim dosežkom preteklosti.


Američani so bili na tem področju takrat najbolj napredni, tako kot pri modeliranju, pri katerem so prvi uporabljali plastelin. Gedl je predstavitveno tehniko v devetdesetih letih prejšnjega stoletja poučeval na ljubljanski akademiji za likovno umetnost.
Ko smo že pri umetnosti: pravi, da so današnji avtomobili zelo lepi in imajo svojo vrednost, a se ne morejo kosati z avtomobilsko klasiko, še posebno iz časov, ko je bilo vse izdelano ročno, pa kljub temu vse linije tečejo čudovito gladko …

Na ogled je tudi del Gedlove obsežne zbirke malih avtomobilčkov. Foto Gašper Boncelj
Na ogled je tudi del Gedlove obsežne zbirke malih avtomobilčkov. Foto Gašper Boncelj


Zato že štiri leta zapored obiskuje prireditev za ljubitelje starodobnikov, mednarodno lepotno avtomobilsko tekmovanje Concorso d'Eleganza Villa d'Este. S 14 risbami, ki jih razstavlja v Cityparku v Ljubljani, se je tako poklonil največjim oblikovalskim dosežkom iz preteklosti, marsikatera avtomobilska klasika ima tudi svojo posebno zgodbo. Med njimi so cadillac series 652, alfa romeo 8C 2900B, shelby cobra 43 zagato, bugatti 57 atalante …

Georg Gedl: Risanje je boljše kot gledanje ipada.<br />
Foto Gašper Boncelj
Georg Gedl: Risanje je boljše kot gledanje ipada.
Foto Gašper Boncelj


S tokratno razstavo je želel še koga navdušiti za risanje. Pokazal nam je izdelek šestletnega dečka, pri katerem ga je izjemno prijetno presenetila količina detajlov. Pozval je starše, naj spodbujajo ustvarjalnost – »boljše je risanje kot gledanje ipada«. Sam bo imel na to temo 1. oktobra delavnico v ljubljanskem botaničnem vrtu.
Na ogled je tudi majhen del njegove velike in bogate zbirke miniaturnih avtomobilčkov, ki jih ima več kot tisoč, in celo avtomobil v naravni velikosti: gre za poltovornjak ford coe truck, ki je bil izdelan daljnega leta 1947, sedanji lastnik pa ga je popolnoma obnovil na podlagi Gedlovih skic.

Komentarji: