Otroci najbolj ogroženi v vozilih svojih staršev

Začenja se novo šolsko leto, zato je nujna večja previdnost v prometu.

Objavljeno
01. september 2019 09.00
Posodobljeno
01. september 2019 09.00
Prosotovljci, ki pomagajo pri varni poti v šolo, so na križiščih in prehodih dvakrat dnevno. FOTO: Simona Fajfar
Četudi nimate šoloobveznih otrok, bi morali vedeti, da se bo kmalu začelo novo šolsko leto. Mediji s(m)o polni prispevkov o varnosti na šolskih poteh, ob cestah so spet začele poganjati oznake trikotnih in drugih oblik, ki (sicer vsako leto bolj bledo) opozarjajo, da so otroci na cesti, celo komunalne službe so pristavile svoj lonček in na novo pobelile vsaj nekatere prehode za pešce in križaste oznake z napisom šola. Sčasoma ne bomo opazili nič od tega, a otroci bodo vseeno do junija drajsali svoj vsakodnevni ritual do šole in nazaj (pa še kam vmes).

Starši morajo biti prvi zgled


Novo šolsko leto je pred vrati, zato bodo v prometu od ponedeljka spet zraven tudi naši najmlajši (in najmanjši). Še zlasti je nujna pozornost na prvošolčke, saj bodo prvič na poti v šolo, vseh nevarnosti pa še ne poznajo.

Prav zato so pri slovenski policiji pripravili več nasvetov za otroke, njihove starše in vse nas voznike, kako se obnašati v prometu. »Otroci so nepredvidljivi prometni udeleženci, prometne predpise si razlagajo po svoje (predvsem prometne znake, ki obveščajo o varni hoji), poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila,« so zapisali.


Pohvalno je, da so šolarji tudi zaradi takšnih akcij varnejši in je njihova pot manj tvegana, vendar je ta predvidljiva vsakoletna rutina preživeta. Otroci so okoli nas in na cestah vse leto, ne samo prvi teden septembra. Med počitnicami so še bolj brezskrbni, spomladi zasanjani, pozimi nabriti – a takrat se zdi, kot da nam ni mar. Poskrbeti moramo le za septembrsko kljukico, pa smo vsi zadovoljni.

Na kaj morajo paziti otroci?


Pred prečkanjem ceste morajo najprej pogledati na levo, nato na desno in še enkrat na levo, nanjo pa lahko stopijo šele, ko ni nobenega vozila oziroma ko se vozila na obeh straneh ustavijo. Enako nujno je, da to vedno počnejo na prehodu za pešce in pri zeleni luči, če je prehod semaforiziran. Na poti v šolo (in na krožke) morajo hoditi po pločniku ali ob robu ceste v nasprotni smeri vožnje avtomobilov (če pločnika ni), nikakor pa pločnik ni prostor za igro. Pri hoji naj uporabljajo kresničko, za vožnjo s kolesom pa je obvezna čelada.


image
Infografika
 Kaj, če bi zasnovali celoletno akcijo, v kateri bi sodelovali vsi, ki jim je za otroke res mar – od starejših učencev, staršev in starih staršev do policistov in redarjev. Poskrbeli bi, da je vsak dan varnejši od prejšnjega, da otroke učimo obnašanja, voznike pa strpnosti, pozornosti in pravilnega ukrepanja. Pravzaprav so otroci še najbolj ogroženi v vozilih svojih staršev in okrog njih. V jutranji naglici jih pripeljejo pred šolo (pogosto nepripete, saj gre le za nekaj sto metrov vožnje), parkirajo na pločnik (od prvega tedna septembra naprej, ko ni več redarjev in policistov, po potrebi tudi na prehod za pešce), z njimi zbezljajo do omaric, jih preobujejo, potem pa še hitreje nazaj v avtomobil in v službo. To, da na isto šolo hodi še nekaj deset ali sto otrok, ki so v vsem tem ogroženi, za druge voznike pa vse skupaj povzroči en sam kaos, v danem trenutku ni pomembno. Sonček mora varno in pravočasno priti v šolo.

Na kaj morajo paziti starši?


Pri policiji poudarjajo, da morajo starši nameniti več časa za prometnovarnostno vzgojo otrok. Seznaniti jih morajo z osnovnimi pravili, da bodo vedeli, kje je prehod za pešce, kaj pomeni določena barva na semaforju in kakšne prometne nevarnosti prežijo na njihovi poti v šolo. Svetujejo tudi, naj starši preverijo znanje otrok, najpomembnejše pa je, da so jim sami zgled – da sami pravilno prečkajo cesto, uporabljajo varnostne pasove v avtomobilih in čelado na kolesih, pravilno parkirajo in ne telefonirajo med vožnjo. Poleg tega strokovnjaki opozarjajo, da naj otroci vstopajo v avtomobil in izstopajo iz njega na tisti strani, kjer ni prometa.


image
FOTO: PP Ljutomer


Pravzaprav so otroci še najbolj ogroženi v vozilih svojih staršev in okrog njih.


Za zgled bi lahko vzeli primere iz tujine, kjer ceste v bližini šole v času prihoda in odhoda otrok preprosto zaprejo za promet. Tako bi največ naredili za varnost, sploh v krajih, kjer poteka mimo šole obljudena glavna cesta. Hkrati bi starše iz sosednjih ulic prepričali, da se z otrokom v šolo lahko tudi sprehodijo in tako naredijo pot varnejšo za vse. Dobre so pobude o pešbusih in bicivlakih, lepo bi bilo, če bi jih poznali in uporabljali na vseh šolah.

Na kaj morajo paziti vozniki?


Policija opozarja vse udeležence v prometu, naj bodo v prihodnjih mesecih še bolj pozorni na otroke in njihovo nepredvidljivost. Še posebno v bližini šol, vrtcev, otroških igrišč in šolskih poti je treba prilagoditi vožnjo in zmanjšati hitrost. Pred prehodi je treba pešcem vedno ustaviti, nujna je tudi previdnost pri parkiranju, prepovedana pa je uporaba mobilnega telefona. Še kako je koristno tudi predvidevanje, denimo, da lahko otrok priteče na cesto izza šolskega avtobusa.


Novo šolsko leto naj bo predvsem priložnost, da se vsi vrnemo v šolo. Šolo zdrave pameti in pametnega obnašanja. Ker sami po sebi očitno ne znamo ubogati, potrebujemo nadzor. Naj se počutijo varne in naj se med potjo zabavajo, ne da jih samo zalagamo s pravili, jim vzbujamo strah in stres. Ah, in rumene rutice naj spet postanejo čisto rumene, ne pa da so podlaga za premikajoče se reklamno sporočilo za vratom prvošolčkov.