Nasveti za križarjenje po Evropi

Posebnosti so pri cestninah in drugih stroških, vstopu v mesta, najemu avtomobilov in avtodomov.
Fotografija: Ko prispemo na cilj ali pa že na poti, je treba poiskati prenočišče. Potovanje z avtomobilom je lahko bistveno bolj sproščeno, če tudi pri tem uporabimo sodobna orodja. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Ko prispemo na cilj ali pa že na poti, je treba poiskati prenočišče. Potovanje z avtomobilom je lahko bistveno bolj sproščeno, če tudi pri tem uporabimo sodobna orodja. FOTO: Blaž Samec

Pred nami so spomladanske šolske počitnice, prvomajski prazniki, ki za številne Slovence pomenijo priložnost za izlete v bližnjo in daljno okolico. Medtem ko poleti iščemo predvsem osvežitev ob vodi ali v hribih, so spomladanski dnevi primerni za popotovanja od kraja do kraja, od države do države. Pot je pametno načrtovati in vsaj približno določiti, kje nas bo peljala.

Veliko je bilo že napisanega o tem, kaj je pomembnejše – pot ali cilj, a za družinsko potepanje je tisto, kar doživimo na poti, vsaj tako pomembno kot znamenitosti na cilju. Seveda to vselej ni mogoče in smiselno, a kadar se da, se poskušajmo izogibati glavnim (avto)cestam in raje uberimo časovno sicer daljše stranske poti, kjer si bomo odpočili od gostega prometa na tranzitnih povezavah. Vsaj v ciljni državi je zadnji čas, da se odlepimo od avtocest in začnemo spoznavati tudi manjše kraje.

Tako bomo verjetno lahko zmanjšali strošek za cestnine, še zlasti v Italiji, Franciji, Španiji in na Portugalskem, pa tudi na Hrvaškem, v Srbiji, Severni Makedoniji in Grčiji, če se bomo odpravili proti vzhodu. Če so postanki na cestninskih postajah nujni, jih lahko skrajšate z uporabo kreditnih kartic, v Avstriji pa predornine (tudi za Karavanke v smeri proti Sloveniji) lahko plačate vnaprej kar prek aplikacije Asfinag za mobilne telefone – z vnosom registrske tablice se boste lahko peljali brez ustavljanja po stezah, označenih kot Video Maut.

Marsikdaj je na potovanju vožnja po avtocesti nuja, a vsaj v ciljni državi je morda smiselno zaviti tudi na druge ceste in spoznavati manjše kraje ob njih. FOTO: Shutterstock
Marsikdaj je na potovanju vožnja po avtocesti nuja, a vsaj v ciljni državi je morda smiselno zaviti tudi na druge ceste in spoznavati manjše kraje ob njih. FOTO: Shutterstock


Sodobna elektronska pomoč vam bo pomagala pri nakupu madžarske ali slovaške nalepke, v obeh državah ju seveda lahko kupite tudi »analogno«, na bencinskih servisih ali mejnih prehodih. Od letos je elektronska nalepka za uporabo vseh cest na voljo tudi v Bolgariji, medtem ko so na Češkem tako kot pri nas ostali pri klasični nalepki. Avstrijci poznajo obe vrsti, a digitalna za odločitev v zadnjem hipu ni najbolj primerna, ker jo lahko začnete uporabljati šele 14 dni po nakupu.


Omejitve za vstop v mesta




Še lažje kot cestninam za (avto)ce­­ste se izognete posebnim pristojbinam za vstop z vozilom v mesta, če parkirate na katerem od parkirišč P&R na obrobju in se v center zapeljete z javnim prevozom. Če še niste pridobili nalepke Crit'Air, boste morali tako storiti pred večjimi francoskimi mesti, saj jo je mogoče naročiti zgolj po internetu, dostavijo vam jo na dom – kar pa je nekaj dni pred odhodom prepozno. Nalepko za nemška mesta lahko kupite v poslovalnicah AMZS, omejitve, povezane z okoljskim standardom pogonskega motorja, pa veljajo tudi v nekaterih drugih mestih (denimo v italijanskem Milanu ali belgijskem Bruslju), zato priporočamo, da stanje preverite na spletni strani www.amzs.si v rubriki Na poti.



V Italiji imajo večji bencinski servisi pogosto dva dela, gorivo je občutno dražje v delu, kjer ga točijo uslužbenci. FOTO: Shutterstock
V Italiji imajo večji bencinski servisi pogosto dva dela, gorivo je občutno dražje v delu, kjer ga točijo uslužbenci. FOTO: Shutterstock


Ko prispemo na cilj ali pa že na poti, je treba poiskati prenočišče. Potovanje z avtomobilom je lahko precej bolj sproščeno, če tudi pri tem uporabimo sodobna orodja. Naši prvomajski prazniki so v večini evropskih držav (razen samega 1. maja) delovni dnevi, zato nikjer ne boste naleteli na tipično turistično gnečo. Rezervacijo prenočišča lahko izvedete tako rekoč tik pred zdajci brez strahu, da boste noč morali preživeti na cesti. Le v večjih mestih se morda splača rezervirati vnaprej, priporočamo vam spanje na obrobju, kjer boste avtomobil zelo verjetno parkirali brezplačno, v center pa se odpravite z javnim prevozom.


Preberite pogoje za najem avta


Javni prevoz seveda lahko uporabite tudi za potovanje. Z vlakom se boste iz Ljubljane najlažje odpravili na Dunaj, v München ali Zürich, po ogledu teh mest pa lahko v tednu dni obiščete dobršen del Evrope. Avtobusi vas bodo neposredno zapeljali do še več ciljev, so pa za daljše poti vendarle manj udobni. Ugodnih letalskih prevozov je iz Ljubljane bistveno manj, kot bi si želeli, a do Londona, Bruslja, Berlina, Beograda in Istanbula bi morali leteti za sorazmerno malo denarja.

Cena goriva po Evropi.
Cena goriva po Evropi.


Da si ne boste ogledovali samo (središč) večjih mest, se lahko odločite za izposojo avtomobila, pri čemer pa bodite nadvse pazljivi in zelo dobro preberite pogoje najema, še zlasti tiste o zavarovanjih. Od izbire zavarovanja bo tudi odvisno, za kakšen znesek bodo ob izposoji blokirali kreditno kartico, saj je to običajno znesek odbitne franšize (najvišji strošek, ki ga plačate ob morebitni poškodbi). Pred izposojo si dobro oglejte zunanjost in notranjost avtomobila, za vse morebitne praske in poškodbe boste ob vrnitvi odgovorni sami. Ob vračilu avtomobil fotografirajte na mestih, kjer pogosto nastanejo praske (blatniki, odbijači, vrata), ne pozabite ovekovečiti stanja na števcu. In, seveda, avtomobil vrnite s toliko goriva, kot ste ga dobili ob najemu, najbolje je, če je bil rezervoar poln.


Kaj pa izposoja avtodoma?


Posebno poglavje je izposoja avtodoma, ki je med prvomajskimi prazniki priljubljeno prevozno sredstvo slovenskih družin. Tudi tu bodite pozorni na poškodbe, predvsem pa preverite inventar, posvetite se konkretnim navodilom, kako upravljati bivalni del, kako je treba dotakati in izlivati tekočine, čistiti stranišče in podobno. Vse, česar pred vrnitvijo ne boste očistili sami, vam bodo zaračunali. Če česa ne veste, raje povprašajte. Če se vam z najetim avtomobilom ali avtodomom na poti kaj zgodi, vedno obvestite najemodajalca in se z njim dogovorite, kako boste reševali zaplet. Ničesar ne počnite na lastno pest, prav tako ničesar ne prikrivajte, saj vas bo to navsezadnje stalo še bistveno več.

Cena goriva je v Avstriji in v Italiji na avtocesti bistveno višja kot drugod. FOTO: Shutterstock
Cena goriva je v Avstriji in v Italiji na avtocesti bistveno višja kot drugod. FOTO: Shutterstock


Cene goriva najvišje na avtocestah


Na koncu omenimo, da v vseh državah ceno goriva oblikujejo prosto, kar za tujce ni nujno najbolje. Najdražje boste točili na avtocestah, še zlasti opozarjamo na izjemno visoke cene ob avstrijskih in deloma italijanskih avtocestah. V Italiji imajo večji bencinski servisi pogosto dva dela, gorivo je občutno dražje v delu, kjer ga točijo uslužbenci. Ob francoskih avtocestah boste cene za nekaj naslednjih bencinskih servisov opazili na obcestnih znakih, a v tej državi boste ponavadi najceneje točili na črpalkah brez osebja ob trgovskih centrih (Auchan, Carrefour, Leclerc …). Za vsako državo kar mrgoli aplikacij za pametne telefone z informacijami o ceni goriva na posameznih bencinskih črpalkah, a številne cen ne obnav­ljajo redno, zato predlagamo, da izberete takšno, ki je povezana z avtomobilskim klubom ali pa ima zelo dobre ocene za ažurnost.


Prenos podatkov: da v EU, zunaj pa raje ne


Morda je videti, kakor da je potovanje po evropskih cestah polno pasti. A ni čisto tako, le dobro je biti pripravljen na posebnosti, ki jih med vsakodnevnimi vožnjami po znanih cestah morda ne občutimo. Sicer pa velja: tudi spomladansko popotovanje so počitnice, zato bodite sproščeni, a to ne pomeni, da ste preveč brezskrbni. Vožnja je zahtevno opravilo, ki se ga je treba lotiti z osredotočenimi mislimi, sicer je bolje, da ga prepustimo drugemu. Lepo je, če pri vožnji sodelujejo vsi potniki, ne samo s kratkočas­nimi dejavnostmi, ampak tudi s pomočjo pri iskanju cilja in morebitnih posebnosti (z znamenitostmi vred) na poti. Pri tem vam bo v splošno pomoč že brezplačen Googlov zemljevid z vključenimi prometnimi podatki, kar lahko s pridom uporabljate v EU, Liechtensteinu, na Norveškem in Islandiji, medtem ko je zunaj omenjenih držav treba paziti na prenos podatkov, drugače vas bo doma pričakal visok račun.

Pa srečno pot!

Komentarji: