Predstavitvena informacija

Z varnejšo vožnjo do večje enakosti spolov

Volvo deli izsledke več kot 40 let raziskav

Objavljeno
01. april 2019 08.29
Posodobljeno
02. april 2019 12.46
Volvo razkriva rezultate raziskave, s čimer si prizadeva za enakost spolov v vozilih. Foto: Volvo
Promo Delo
Promo Delo

Podatki kažejo, da imajo ženske in otroci v prometni nesreči precej več možnosti za poškodbe. To je delno posledica tega, ker v preizkusnih trkih standardno nastopajo moške preizkusne lutke, na tako pridobljenih podatkih pa so zasnovana tudi vozila.
 
Za izboljšanje enakosti spolov v vozilih so se pri Volvo Carsu odločili, da s preostalo avtomobilsko industrijo delijo raziskave prometnih nesreč, ki so jih izvajali več kot 40 let. V njih so zbirali podatke, da bi lahko bolje razumeli dogajanje med trčenjem — pri vseh velikostih, spolih in oblikah teles udeležencev.


Raziskovalci so tako odkrili, da imajo ženske več možnosti, da si zaradi razlik v anatomiji in telesni moči v prometni nesreči poškodujejo vrat. Ker so v povprečju manjše od preizkusnih lutk, si pogosteje poškodujejo prsni koš, zaradi nižjega sedenja v avtu in večje bližine volana pa so bolj izpostavljene poškodbam glave.

image
Zaradi anatomskih značilnosti imajo ženske več možnosti, da v prometnih nesrečah utrpijo hujše poškodbe. Foto: Volvo

 
Pri Volvo Carsu so na podlagi ugotovitev skozi leta razvijali inovacije, ki varujejo med vožnjo in izenačujejo spola pri tveganjih. Sistem proti poškodbam vratu WHIPS združuje robusten naslon za glavo s pametno zasnovo sedeža, da zaščiti glavo in hrbtenico, zaradi česar med spoloma ni več razlike v tveganju poškodbe vratu.

image
Novi sedež je zasnovan tako, da zavaruje glavo in hrbtenico. Foto: Volvo


Tu je tudi zaščita pred stranskimi udarci SIPS, ki skupaj s stransko zračno blazino pri vseh potnikih zmanjša verjetnost hudih poškodb prsnega koša za več kot 50 %. Napihljiva zavesa (IS) prav tako ščiti pri stranskih trčenjih – pokrije celotno okno, zaradi česar tveganje poškodbe glave zmanjša za 75 %. Vse te Volvove inovacije so danes industrijski standard.

V okviru pobude E.V.A., ki zaznamuje 60 let izmenjave znanja Volva s svetom, zdaj družba izsledke svojih raziskav javnosti in drugi avtoindustriji prvič ponuja s preprostim dostopom v digitalni knjižnici, da bi spodbudila razvoj varnejših vozil za vse.

Več o pobudi E.V.A. preberite na www.volvocars.si.