Predstavitvena informacija

Z varnejšo vožnjo do večje enakosti spolov

Volvo deli izsledke več kot 40 let raziskav
Fotografija: Volvo razkriva rezultate raziskave, s čimer si prizadeva za enakost spolov v vozilih. Foto: Volvo
Odpri galerijo
Volvo razkriva rezultate raziskave, s čimer si prizadeva za enakost spolov v vozilih. Foto: Volvo


Podatki kažejo, da imajo ženske in otroci v prometni nesreči precej več možnosti za poškodbe. To je delno posledica tega, ker v preizkusnih trkih standardno nastopajo moške preizkusne lutke, na tako pridobljenih podatkih pa so zasnovana tudi vozila.
 
Za izboljšanje enakosti spolov v vozilih so se pri Volvo Carsu odločili, da s preostalo avtomobilsko industrijo delijo raziskave prometnih nesreč, ki so jih izvajali več kot 40 let. V njih so zbirali podatke, da bi lahko bolje razumeli dogajanje med trčenjem — pri vseh velikostih, spolih in oblikah teles udeležencev.


Raziskovalci so tako odkrili, da imajo ženske več možnosti, da si zaradi razlik v anatomiji in telesni moči v prometni nesreči poškodujejo vrat. Ker so v povprečju manjše od preizkusnih lutk, si pogosteje poškodujejo prsni koš, zaradi nižjega sedenja v avtu in večje bližine volana pa so bolj izpostavljene poškodbam glave.

Zaradi anatomskih značilnosti imajo ženske več možnosti, da v prometnih nesrečah utrpijo hujše poškodbe. Foto: Volvo
Zaradi anatomskih značilnosti imajo ženske več možnosti, da v prometnih nesrečah utrpijo hujše poškodbe. Foto: Volvo

 
Pri Volvo Carsu so na podlagi ugotovitev skozi leta razvijali inovacije, ki varujejo med vožnjo in izenačujejo spola pri tveganjih. Sistem proti poškodbam vratu WHIPS združuje robusten naslon za glavo s pametno zasnovo sedeža, da zaščiti glavo in hrbtenico, zaradi česar med spoloma ni več razlike v tveganju poškodbe vratu.

Novi sedež je zasnovan tako, da zavaruje glavo in hrbtenico. Foto: Volvo
Novi sedež je zasnovan tako, da zavaruje glavo in hrbtenico. Foto: Volvo


Tu je tudi zaščita pred stranskimi udarci SIPS, ki skupaj s stransko zračno blazino pri vseh potnikih zmanjša verjetnost hudih poškodb prsnega koša za več kot 50 %. Napihljiva zavesa (IS) prav tako ščiti pri stranskih trčenjih – pokrije celotno okno, zaradi česar tveganje poškodbe glave zmanjša za 75 %. Vse te Volvove inovacije so danes industrijski standard.