Združeni za promet brez žrtev

Simbolična obležitev partnerstva za varnejše ceste.
Fotografija: Simbolična obeležitev sodelovanja in družbenega ozavšečanja glede varnosti v prometu.

Foto Blaž Kondža
Odpri galerijo
Simbolična obeležitev sodelovanja in družbenega ozavšečanja glede varnosti v prometu. Foto Blaž Kondža

Prometna varnost je globalni izziv, pri katerem vsak odigra pomembno vlogo. Čeprav se morda na prvi pogled ne zdi tako, največjo vlogo igramo udeleženci v prometu sami s svojimi odločitvami. Število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah ima sicer padajoč trend, a še vedno smo daleč od tega, da promet ne bi bil več vzrok smrti in hudih telesnih poškodb.
 
Vizija nič je pobuda, ki se je leta 1994 rodila na Švedskem, tamkajšnji parlament jo je tri leta kasneje vključil v svojo zakonodajo kot izhodišče za večjo varnost v cestnem prometu. Slovenski parlament je vizijo nič sprejel leta 2013 in sicer z resolucijo o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa obdobje 2013 do 2022. Vizijo nič kot uresničevanje programa in aktivnosti za doseganje cilja nič smrtnih žrtev in nič hudo poškodovanih oseb zaradi prometnih nesreč zadnjih enajst let aktivno zagovarja tudi Zavod varna pot, ki v sodelovanju s partnerji deluje predvsem na področju izobraževanja mladih za boljšo prometno varnost.


Novo partnerstvo

Med dolgoletnimi partnerji  tega zavoda je tudi Porsche Slovenija, ki je danes to partnerstvo označil tudi s simbolnim dogodkom na Igriški ulici v Ljubljani, ob tej priložnosti so članom v uporabo predali dve novi vozili Volkswagen, potniški kombi transporter in tovornega crafterja. Ob tem je generalni direktor Porsche Slovenija Danilo Ferjančič poudaril, da si ne moremo zatiskati oči pred dejstvom, da mobilnost, kakor pomembna že je za nas, v gospodarskem smislu in pri uresničevanju osebne svobode, včasih povzroči tudi veliko žalosti in trpljenja. »Prometne nesreče se žal dogajajo. Na vse dejavnike ne moramo vplivati, smo pa lahko aktivni pri odgovorni uporabi mobilnosti, saj si Porsche Slovenija kot uspešno podjetje in hkrati odgovoren člen družbe, želi soustvarjati okolje, ki bo varno in prijazno do prebivalcev, okolja in mobilnosti. Zato tudi podpiramo aktivnosti Zavoda varna pot, saj podpiramo Vizijo nič in smo za varno mobilnost,« je še dodal.


Lani 106 umrlih, letos že 86

Dogodka se je udeležil tudi Zoran Janković, župan mestne občine Ljubljana, ki zavod podpira že od samega začetka in je tudi prva občina v Sloveniji, ki je z njimi sklenila partnersko sodelovanje. Ob 11.30 se je na Igriško ulico poleglo 86 prostovoljcev, ki so predstavljali letošnje smrtne žrtve v prometu. Na cesto sta se poleg otrok iz osnovne šole Majde Vrhovnik Ljubljana, študentov prostovoljcev in ostalih ulegla tudi Danilo Ferjančič in predsednik Zavoda Varna pot in nosilec Vizije nič v Sloveniji, Robert Štaba. Ko je množica vstala in so na cesti ostali le kartoni, je vizija nič za trenutek postala resnična. A do prave vizije nič lahko pridemo le, če vsak od nas sprejme svojo osebno zavezo. »V vsakem od nas je moč, da naredimo svoj korak k uresničitvi te vizije«, je sklenil Robert Štaba.
 

Komentarji: