Predstavitvena informacija

Ali je zrakotesna stavba tudi zdrava stavba?  

Sodobna gradnja je prinesla kar nekaj sprememb in novosti: na področju izdelkov in tudi pri njihovem načinu vgradnje in uporabe.

Objavljeno
05. december 2018 08.36
Posodobljeno
05. december 2018 09.10
Dovolj naravne svetlobe Foto: Velux
Sodobna gradnja je prinesla kar nekaj sprememb in novosti: na področju izdelkov in tudi pri njihovem načinu vgradnje in uporabe. Pomembno pri tem je, da se vsi bodoči graditelji zavedajo novosti, in če se zanje odločijo, pomislijo na vse posledice, ki jih takšna gradnja prinaša. Še posebej je to pomembno pri prenovah, saj kljub temu obdržimo iste navade bivanja.

image
Učinkovito zračenje Foto: Velux


image
Redno zračenje Foto: Velux
Začnimo pri zrakotesnosti stavb. Objekt bo po koncu gradbenih del zagotovo precej zrakotesen. Kar je z vidika učinkovite rabe energije dobrodošlo in potrebno, toda to pomeni, da je treba zagotoviti redno zračenje. Na področje mehanskega prezračevanja se v tem trenutku ne bi spuščali, saj ga je v večini primerov možno vgraditi le v novogradnje, kajti pri prenovah ni potrebnega prostora za razvod kanalov. Zato morajo uporabniki zavestno in večkrat dnevno zračiti prostore. To pa pomeni popolnoma spremeniti navade. Zato je treba že med načrtovanjem razmisliti, kako bomo zračili prostore.

Kajti če imamo ozke hodnike in majhne prostore, to pomeni, da bomo morali v vsakem nekajkrat na dan odpreti okno. Če pa imamo vse zasnovano bolj odprto, se veliko lažje ustvari prepih z le dvema ali tremi okni in zrak se hitro izmenja. Če so v prostoru tudi strešna okna, je smiselno najvišje elektrificirati, saj si tako lahko zagotovimo avtomatsko zračenje. Ne pozabimo, da povprečna družina pri kuhanju, prhanju in čiščenju odda v prostor 10 litrov vlage na dan.

image
Zračenje z ustvarjanjem prepiha Foto: Velux

Strešna okna so opremljena tudi z loputo, ki omogoča zračenje pri vodotesno zaprtem oknu.
 

image
Loputa za zračenje pri strešnem oknu. Foto: Velux
Naslednji vidik je naravna svetloba. Z zmanjševanjem porabe energije se pogosto zmanjšujejo tudi okenske odprtine predvsem na severno stran. Predvsem pri prenovah, kjer je nemogoče obstoječi objekt zasukati, je treba skrbno premisliti, kako razporediti prostore in tudi okenske odprtine, da imamo povsod dovolj naravne svetlobe. Saj vsi vemo, da se v prostoru, v katerem je dovolj naravne svetlobe, počutimo veliko bolje. Po slovenskih minimalnih tehničnih predpisih naj bi bilo v prostoru 20 % okenskih odprtin glede na tloris. Torej, prostor, velik 9 m2, bi moral imeti vsaj 1,8 m2 okenskih odprtin. Ne pozabite, da se pri dobrih bivalnih razmerah sposobnost za učenje poveča tudi do 15 %. Prav tako pa porabimo manj energije za umetno razsvetljavo.

Za zdrav spanec potrebujemo popolno temo. Pri izbiri okenskih odprtin v spalnicah in otroških sobah je pomembno, da so na voljo tudi senčila, ki zagotavljajo popolno temo. Še posebej je to pomembno pri strešnih oknih, za katera je ustrezno senčilo po meri zelo težko narediti. Zato se pozanimajte, ali je na voljo tudi originalno senčilo za popolno zatemnitev.

image
Popolna temnitev spalnic Foto: Velux


To je le nekaj izbranih tem za »zdravo prenovo«. Vsekakor vam priporočamo, da podrobno proučite materiale, načine vgradnje pa tudi družinske navade. Kajti če veste, da niste tako vestni, da bi nekajkrat dnevno ročno odpirali okna, že vnaprej investirajte v elektrifikacijo in prihranjena vam bo marsikatera nevšečnost s kondenzacijo vlage in plesnijo, da o zdravju ne govorimo.