Deloindom: Fasade in izolacije − pri debelini se ne izplača varčevati

Kako izbrati primerno toplotno izolacijo in fasado za obstoječo hišo glede na to, iz katerih materialov je grajena in kakšni so učinki različnih debelin toplotne izolacije.

Objavljeno
14. april 2015 11.29
Barbara Primc, Deloindom
Barbara Primc, Deloindom

Toplotna izolacija fasade je ukrep, s katerim lahko porabo energije v hiši zmanjšamo za več kot 30 odstotkov. Če ustrezno toplotno izoliramo še tla proti kleti in podstreho, se poraba energije zmanjša za še 30 odstotkov. Preverili smo, kakšen toplotnoizolativni fasadni sistem izbrati, katero toplotno izolacijo in v kolikšni debelini glede na material, uporabljen za osnovno konstrukcijo hiše.

Bolj kot sam material, uporabljen za osnovno konstrukcijo hiše (opeka, kamen, porobeton, montažna gradnja), na izbiro toplotne izolacije vpliva to, ali gre za difuzijsko odprt sistem gradnje ali ne, poudarjajo proizvajalci fasadnih sistemov. »Pri masivni gradnji (opečni, kamniti ali betonski zidovi) in tudi pri običajni montažni gradnji ne gre za difuzijsko odprte sisteme, zato lahko uporabimo katero koli vrsto toplotne izolacije. Pri difuzijsko odprtih sistemih gradnje (običajno montažni objekti brez parne ovire) pa moramo izbrati bolj paroprepustno toplotno izolacijo, pri čemer je treba še posebej skrbno načrtovati zaključne sloje, saj je pri taki konstrukciji veliko večja možnost kondenzacije vodne pare v sistemu,« pojasnjuje Danijel Lisičić iz Tehnološko-raziskovalnega centra (TRC) Jub.

Na izbiro toplotnoizolacijskega materiala gotovo zelo vpliva njegova toplotna izolativnost. Pri bolj izolativnih zadostuje manjša debelina, kar nam prihrani prostor in ohranja večjo osvetljenost zaradi manjših špalet pri oknu. Upoštevati je treba še druge lastnosti materiala, kot so navzemanje vode, ohranjanje toplotne izolativnosti ob povečani vsebnosti vode, odziv na ogenj, mehanske lastnosti, okoljski odtis in ne nazadnje cena.

Več o izboru primerne izolacije in fasade si preberite v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.