Deloindom: Majhne kopalnice − ni prostora za napake

Kako na nekaj kvadratnih metrih urediti majhno, a funkcionalno kopalnico?

Objavljeno
29. marec 2016 12.54
Katja Žnidar
Katja Žnidar

Opremljanje kopalnic zadnje čase doživlja velike spremembe – iz prostorov za osebno higieno se spreminjajo v oaze sprostitve in razvajanja. A večina – predvsem tisti, ki živimo v blokih – o veliki in razkošni kopalnici, kakršne gledamo na sejmih in v revijah, lahko le sanja. Kako torej na nekaj kvadratnih metrih urediti majhno, a funkcionalno kopalnico?

Kopalnica je, kar zadeva ureditev, eden najkompleksnejših prostorov v stanovanju, sploh če smo omejeni na nekaj skromnih kvadratnih metrov površine, zato tukaj ni prostora za napake, iz izkušenj pove Jure Judež, vodja arhitekturne skupine Celovito.

Optimalna velikost je sicer nekje med pet in osem kvadratnimi metri površine – pet jih zadostuje za običajno organizacijo s kopalno kadjo ali prho, straniščem, umivalnikom, pralnim strojem in kakšno omaro, medtem ko lahko na osmih kvadratih poleg naštetega udobno razporedimo še bide, večjo omaro in sušilni stroj. Za razporeditev zgolj osnovnih elementov (umivalnik, stranišče, prha in omarica) pa zadoščajo že trije kvadratni metri površine. A bolj kot sama velikost sta po sogovornikovih besedah pomembna oblika prostora in položaj vrat in okna ter napeljav. »Ena najpogostejših napak je, da lastniki v želji po določenem kosu (denimo kotni masažni kopalni kadi) temu podredijo celotno kopalnico, ki zato postane nefunkcionalna in hkrati neizkoriščena,« opozarja Judež in poudarja, da izbor opreme prilagajamo prostoru.

Več o tehničnih zahtevah in omejitvah v majhnih kopalnicah ter barvah in vzorcih primernih zanje preberite v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.