Deloindom: Na obisku pri Jožetu Majesu

Obiskali smo zeliščarja Jožeta Majesa, ki na dober hektar velikem zeliščnem vrtu goji med 350 in 400 zdravilnih rastlin.

Objavljeno
24. avgust 2015 15.13
Barbara Primc, Deloindom
Barbara Primc, Deloindom

Slikovito dolino Črmošnjičice, ki se vije vzdolž magistrale Črnomelj–Podturn, smo obiskali tik pred začetkom jesenske rastne sezone. Množica zdravilnih zelišč na dober hektar velikem zeliščnem vrtu na kmetiji Jožeta Majesa in manjšem pobočju v ozadju je dajala vtis naravnega, divjega rastišča. Črmošnjičici pravijo Divji potok, naš sogovornik pa z vsakim stavkom zagovarja neokrnjeno naravo. Naključje? Nikakor.

Med 350 in 400 zdravilnimi rastlinami, ki rastejo na pobočju in zeliščnem vrtu pod domačijo nekoč uspešnega razvojnega inženirja v pred približno dvajsetimi leti propadlem novomeškem gradbenem velikanu, so se ob našem obisku nekatere pripravljale, da drugič poženejo. »Tu je najlepše julija, ko je tudi največ rastlin. Nekatere so čez poletje propadle, zdaj nas počasi zapušča tavžentroža, vsak čas pa bo, denimo, začela cveteti zlata rozga, ki jo uporabljamo pri blagih vnetjih sečil in če želimo preprečiti nastanek sečnih kamnov. Nekatere bo vzela zima, pa nič hudega, jih bomo znova posadili,« navdušeno razlaga Jože Majes. Samo na majhnem pobočju, ki ga kosijo le enkrat na leto, jeseni, raste približno sto avtohtonih, samoniklih zdravilnih rastlin. Nekatere med njimi so že skoraj pozabljene, denimo dobra misel. Kakor pravi sogovornik, so čaj iz te rožice včasih dajali otrokom, češ da čisti ožilje, pomirja živce in povečuje zbranost, zato se šolarji lažje in bolje učijo. Zdaj pa le še malokdo nabira ta divji origano, nadomestila ga je gojena različica, ki jo večinoma uporabljamo v kulinariki.

Zase pravi, da ni zeliščar, ampak poznavalec zdravilnih rastlin. »Veste, ljudje pozabljajo, da zdravilnih učinkovin ne vsebujejo samo zelišča, ampak tudi drevesa, grmi, polgrmi.« Na kmetiji Plavica v Cerovcu pri Podturnu, nedaleč od Dolenjskih Toplic, tako rastejo tudi skoraj vsa drevesa, v katerih so zdravilne učinkovine za različne pripravke, pa nekaj grmov in nekoliko manj polgrmov, saj vse na tej nadmorski višini (260 metrov) pač ne more uspevati, pravi sogovornik: »Ne moremo pričakovati, da bo tukaj raslo nekaj, kar sicer raste na 1500 metrih, čeprav je tukajšnja klima zaradi bližine Kočevskega roga ostra, podobna kot na višji nadmorski višini in verjetno se zato rastline pri nas dobro počutijo. Samonikli borovnici, na primer, pa tukajšnja lega nikakor ne ustreza, prav tako ne arniki, ki nam kakšno leto sicer uspeva, naslednje pa spet ne, odvisno od vremenskih razmer. Trudimo se saditi čim več različnih rastlin, moja želja je, da bi nam sčasoma uspelo vzgojiti in predstaviti vse zdravilne rastline, ki uspevajo v Sloveniji. Po drugi strani pa tistih, ki rastejo na gozdnih košenicah v okoliških roških gozdovih, ne nosimo sem. Obiskovalce raje popeljem kar na naravno rastišče,« pravi Majes, ki na domačiji organizira tudi seminarje za ljubitelje zdravilnih rastlin in tiste, ki bi radi spoznali naravne načine lajšanja raznih tegob.

Katere so po poznavalčevem mnenju najbolj zdravilne rastline in kako je za vse, kar je povezano z naravo, uspel navdušiti celo družino, preberite na www.deloindom.si.