Deloindom: Odprta vrata - beton, les, zrak in toplina

Stanovanje v ljubljanski stolpnici je dobilo z odprtjem prostorov, surovim betonskim stropom in uporabo neobičajnih materialov zelo spodbudno energijo.

Objavljeno
06. marec 2015 15.17
Julijana Bavčar, Deloindom
Julijana Bavčar, Deloindom

Jutranja zarja je za marsikaterega prebivalca Ljubljane vznesena besedna zveza, ki nima veliko opraviti z vsakdanjostjo. A naša gostiteljica vstaja zelo zgodaj in stanuje dovolj visoko, da jo za dobro jutro v kuhinji pozdravi svetloba iznad Kamniških Alp, ki se skozi okno ogleduje na površini črno pobarvanih bobrovcev.

»Ko pridem sem, imam ob odprtih vratih na balkon in lončnicah občutek, kot da bi bila na prostem. Neverjetno, koliko svetlobe je pridobilo stanovanje po obnovi,« pravi. K takšni spremembi v osmem nadstropju stolpnice je pripomogla odprta zasnova prostora, čeprav je prenova izpostavila za stanovanje neobičajna, zamolkla materiala: stensko oblogo iz črnih opečnih strešnikov nad kuhinjskim pultom in surov beton na stropu osrednjega bivalnega prostora.

V življenju je prišlo obdobje, ko se je last­nica stanovanja odločila za spremembo, ki bi v njen dom prinesla drugačno energijo. »Hotela sem preproste stvari: naravne materiale, les, zelenje, beton, zrak, prostor in toplino. Sama sem imela veliko idej, za nekatere sem vedela, kako jih izpeljati, odločitev o materialih in usklajevanju pa je bilo v nekem trenutku preveč, zato sem se odločila za pomoč arhitekta.« Izbrala je impulzivno, a vodila jo je dobra intuicija. Rezultat sodelovanja z Goranom Rupnikom iz biroja RIBA, Rupnik in Brodar arhitekti, je namreč takšen, da se po novem doma počuti kot v središču svojega življenja, navdihuje jo z ustvarjalnostjo in odprtostjo za druženje.

Celotno zgodbo o prenovi preberite v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.