Deloindom: Počasna rast cen, na obrobju večkrat pod mejo stroškov

Promet s stanovanji se povečuje, predvsem z rabljenimi, prodaja hiš se je stabilizirala, zemljišča za gradnjo pa redkeje najdejo kupce.

Objavljeno
14. marec 2016 12.29

Slika nepremičninskega trga v Sloveniji za leto 2015 še ni povsem izčiščena, razpoložljive informacije in komentarji nepremičninskih posrednikov in analitikov pa potrjujejo nadaljevanje lanskih gibanj, zaznanih ob polletju oziroma tričetrtletju. Promet s stanovanji se povečuje, predvsem z rabljenimi, prodaja hiš se je stabilizirala, zemljišča za gradnjo pa redkeje najdejo kupce. Cen stanovanjskih nepremičnin za leto 2015 geodeti še niso analizirali, vse pa kaže na vnovično rast.

Govorimo seveda o povprečju, o Sloveniji. A v tem kontekstu povprečje v resnici ne pove bistva. Po podatkih iz Gursove evidence trga nepremičnin, ki jih je obdelal Geodetski inštitut Slovenije (GIS), se je lani obseg vseh prodanih stanovanj v Sloveniji (8648) v primerjavi z letom 2014 občutno povečal v Mariboru, Ljubljani in Celju, medtem ko se je v Kopru in Kranju za malenkost zmanjšal. Po upadu v letih 2012 in 2013 trgovanje spet postaja živahnejše.

Število prodanih hiš je bilo v primerjavi s stanovanji lani več kot pol manjše (4082) in tudi malo manjše kot leto pred tem. Obseg kupoprodaj se je zmanjšal v Ljubljani, Mariboru in Kranju, več pa jih je bilo v Celju in Kopru.

Za gradbena zemljišča imamo podatek samo za vso Slovenijo: posli so lani še naprej upadali. Sklenjenih je bilo le še 1677 kupoprodajnih pogodb za gradbena zemljišča, kar je denimo kar 1000 manj kot leta 2010.

Podatke o izvedenih transakcijah bo Gurs prečistil, jih analiziral in izračunal, kaj se je lani dogajalo s cenami. Letno poročilo o nepremičninskem trgu v Sloveniji bo objavil 31. marca. Teden dni prej bo podatke o cenah novih in rabljenih stanovanj po Sloveniji za celotno preteklo leto ponudil državni statistični urad. Dotlej ne ena ne druga institucija ne komentirata dogajanja na trgu.

Več o prodaji nepremičnin v Slovniji si preberite v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.