Deloindom: Sajenje sadnega drevja - pri nakupu sadik vprašajte, ali je sorta samooplodna ali ne

Ena od pomembnih lastnosti sadnih dreves, ki določajo izbiro sadik za sajenje, je podatek o tem, ali je sorta samooplodna ali samoneoplodna. Če je samooplodna, lahko posadimo tudi eno samo rastlino.

Objavljeno
24. oktober 2016 15.56
Valentina Usenik
Valentina Usenik

Za dobro rodnost samoneoplodnih sort pa poskrbimo tako, da v bližino posadimo kompatibilno sorto (sorto, ki je sposobna oploditi izbrano sorto in cveti sočasno). To praviloma pomeni, da moramo imeti prostor za dve drevesi.

Češnje

Češnje, ki dozorijo med prvimi sadeži v sezoni, so tudi na sadnem vrtu še toliko bolj zaželene, če so zgodnje. Takšne so odlična popestritev ponudbe sadja po dolgih zimskih mesecih, zato jih večinoma pojemo kar sveže. Ob obilni letini lahko obrane in nepoškodovane plodove hranimo na hladnem do enega tedna ali pa jih uporabimo za pripravo različnih jedi.

Namen prispevka je bil predstaviti tri zgod­nje samooplodne sorte češnje, ob pregledu ponudbe sadik pa smo ugotovili, da takih slovenske sadne drevesnice skoraj ne ponujajo. Zato je v opisanem izboru le ena zgodnja samooplodna sorta češnje.

Več o sortah in sajenju češenj in sliv si preberite v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.