Deloindom: Ambient Ljubljana in sejem Dom plus - pohištvo, gradnja, razstave, posveti

Do nedelje na Gospodarskem razstavišču poteka že sedemindvajseti sejem pohištva Ambient Ljubljana, ki so mu tokrat dodali še sejem Dom plus, jesensko različico sejma Dom.

Objavljeno
08. november 2016 15.45
A. Z.
A. Z.

Pod skupnim sloganom Vse za dom! si lahko obiskovalci do nedelje ogledajo ponudbo pohištva in notranje opreme, pa tudi graditeljske vsebine v programih stavbnega pohištva, ogrevalne in hladilne tehnike, montažnih hiš, varovanja in urejanja okolice. Poleg podelitve nagrad najboljšim so pripravili pester obsejemski program.

Na obeh sejmih skupaj sodeluje 182 podjetij iz 17 držav. Na slovesnem odprtju ob 13. uri v dvorani Urška bodo podelili tudi nagrade, med njimi za pet najboljših in zmagovalca med njimi, ki jih podeljuje Gospodarsko razstavišče. Nagrajeni izdelki bodo na ogled na posebni razstavi v dvorani Kocka. Prav tako bodo razglasili prejemnika nagrade pohištvo leta, ki jo podeljuje Društvo oblikovalcev Slovenije po izboru strokovne komisije društva, katere člani so Mateja Panter, Jurij Dobrila in Tea Goljevšček.

Arhitekturno svetovanje

Organizatorji so preteklo leto uvedli brezplačno arhitekturno svetovanje za obiskovalce Top arhitekti, ki ga nadaljujejo tudi letos. Tako želijo poudariti pomen kulture bivanja in širši javnosti približati strokovno vrednost poklicev, kot sta arhitekt in oblikovalec. Tokrat v arhitekturni svetovalnici sodelujejo trije arhitekturni biroji: Mojca Berhtold in Marjeta Fortuna Lamovšek, Studio Anio (Urša Križman in Luka Fabjan) in Notranja-oprema.net (Sabina Belak in Jernej Orhini). Vsi, ki si želijo nasveta o prenovi doma, se morajo za tridesetminutno svetovanje vnaprej prijaviti, s seboj pa prinesti načrte in fotografije prostora, ki ga želijo prenoviti.

Borza oblikovanja

Že sedmič zapovrstjo v okviru pohištvenega sejma Ambient Ljubljana poteka razstava Top ideje, na kateri se predstavljajo mladi oblikovalci, arhitekti in drugi ustvarjalci z inovativnimi idejami in izdelki s področja bivalne kulture. Gre za pobudo Gospodarskega razstavišča, ki tako organizira borzo oblikovanja, s katero mladim ustvarjalcem omogoča brezplačno javno predstavitev njihovega dela ter hkrati vzpostavlja dialog med oblikovalsko stroko, proizvajalci pohištva in končnim uporabnikom.

»Tudi letošnje Top ideje so odsev znanja in pozitivne energije tistih, ki se predstav­ljajo. Top ideje niso več dogodek, ampak ime za skupnost, ki jo družijo ustvarjalnost, sodelovanje, pogled v prihodnost in poslovne ambicije. Osebno vidim tokrat­no borzo oblikovanja kot zmožnost prilagajanja predvsem mladih ustvarjalcev zahtevnemu gospodarskemu okolju. Ideje so raznovrstne in segajo od visokotehnoloških rešitev do takih, ki v ospredje postavljajo trajnostno rabo virov. Dejstvo je, da vsak od razstavljavcev ponuja svojo vizijo v oblikovanju bivalnega okolja,« je v spremnem katalogu zapisal oblikovalec Ernest Nograšek, eden izmed treh članov komisije Top idej. Slednje tokrat podpirata podjetji Mömax in Lesnina, ki bosta poleg finančne podpore projektu najboljšim, ki jih bo izbrala strokovna komisija, omogočili, da svoje izdelke razstavijo v njunih poslovalnicah.

Več o sejemskem dogajanju si lahko preberete v novi številki priloge Deloindom ali na www.deloindom.si.