Deloindom: Vgradne omare - na zunaj izčiščene, znotraj razkošne

Od tal do stropa, od stene do stene, popolnoma izkoriščen prostor, zunaj delujejo kot stena, znotraj ponujajo pravo razkošje možnosti za shranjevanje.

Objavljeno
26. oktober 2015 10.29
Aleksandra Zorko, Deloindom
Aleksandra Zorko, Deloindom

Do nedavnega so bile to na zunaj gladke površine visokega sijaja brez ročajev, zdaj so se v ponudbo prikradli temnejši matirani odtenki (na primer siva ali olivno zelena), les in steklo. Najdražje različice, ki jih ponujajo svetovni proizvajalci, imajo steklene police z vgrajeno osvetlitvijo. Med trendovskimi kombinacijami je omen­jena uporaba stekla, tako za police kot drsna vrata, največkrat pa v kombinacijah s temnimi vrstami lesa. Na mednarodnih sejmih so prava paša za oči, zlasti za ženske z veliko oblačili in čevlji, garderobne sobe, pravzaprav garderobne sobane, ki imajo na sredini tudi omarico za nakit, torbice, pasove, mehko preprogo in udobno zofo. Vprašanje, ali bo dovolj shranjevalnega prostora, je tu povsem odveč.

Na videz kot stena

Vgradne omare se od klasičnih razlikujejo po tem, da navadno nimajo stranic, hrbtišča in podnožja. Primerne so za različne postavitve. Potekajo lahko od ene do druge stene, postanejo pregrada, ki razdeli prostor na dva dela, lahko so samostojne ob ravni steni, obstajajo pa tudi dvostranske izvedbe za dve sobi. Najpogosteje so zaprte z drsnimi vrati, ki so večinoma sestavljena iz okvirja in polnila. Okvir je najpogosteje iz aluminija, lahko pa tudi iz drugih, cenejših kovin. Pri omarah po meri, ki se zapirajo z drsnimi vrati, je največji poudarek na mehkem zapiranju. To pomeni, da je vgrajena plinska vzmet, ki ublaži zapiranje. Vrata so sicer vpeta v aluminijast ali jeklen okvir, po talnem vodilu pa morajo drseti neslišno in lahkotno. Zelo pomembna je kakovost izdelave koleščkov in vzmeti ter same montaže. Vodila naj bi bila iz aluminija, ki je trden in trpežen material. Če se uporabi okovje slabše kakovosti, se lahko vrata sčasoma ukrivijo. Kakovostnejše okovje omogoča tudi uporabo težjega materiala za polnilo vrat, na primer stekla. Pri polnilih je sicer na voljo široka izbira od lesnih, barvnih, lakiranih in akrilnih do steklenih in vzorčastih, pa tudi ogledala. Videz polnil sicer narekujejo trendi, a ne bo odveč temeljit premislek pred odločitvijo, saj je vgradna omara pohištvo, ki ga kupujemo za daljše obdobje, in ni dobro, da pri izbiri prevladajo le modne smernice. Te se namreč hitro spreminjajo, pohištvo pa ostane v našem domu dlje časa.

Več o dobri razporeditvi notranjosti in koliko prostora odmeriti za določena oblačila, preberite v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.