Predstavitvena informacija

Kako plačati najmanj za električno energijo ali zemeljski plin

Ste dovolj obveščeni in aktivni, da imate vedno optimalno ceno energije v gospodinjstvu ali pa zaradi svoje neaktivnosti plačujete preveč? Kako lahko z najmanj truda pridete do najboljše cene elektrike in plina? Že veste, da je na voljo povsem brezplačna storitev za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, ki vam omogoča, da vedno pridobite optimalno ceno elektrike in plina?
Fotografija: Na najnižje ponudbe vas bo spomnilo spletno mesto optimalna-energija.si. FOTO: ERGA
Odpri galerijo
Na najnižje ponudbe vas bo spomnilo spletno mesto optimalna-energija.si. FOTO: ERGA

Kaj mi omogoča spletno mesto www.optimalna-energija.si 
Poslanstvo spletnega mesta je vsem gospodinjstvom in malim poslovnim odjemalcem omogočiti brezplačno in optimalno sprejemanje odločitev o nabavi energije in njeni učinkoviti rabi. 

Gospodinjstva in mali podjetniki se lahko na spletnem mestu www.optimalna-energija.si pridružijo skupnemu povpraševanju za nakup električne energije in zemeljskega plina. Povpraševanje se izvaja večkrat letno z obratno avkcijo (dražbo) oziroma nižanjem cen. Spletno mesto www.optimalna-energija.si vas bo spomnilo, da se bliža čas, ko je treba izbrati optimalno ponudbo za novo obdobje, da boste deležni koristi sodelovanja v avkciji, ki je primerna za vas. 

1.    Sodelovanje je brezplačno in brez obveznosti za vas.
2.    Vnesete podatke o merilnih mestih.
3.    Počakate na rezultat avkcije.
4.    Prejmete predlog pogodbe od najboljšega ponudnika.
5.    Če želite pogodbo, podpišete. 
6.    Portal vas opomni, ko bo spet čas, da znova izbere avkcijo.
7.    Kadarkoli lahko zbrišete vse svoje podatke.
8.    Brez skrbi – vedno boste imeli optimalno ceno energije.

Večje število prijavljenih merilnih mest pripomore k večji verjetnosti, da bodo dobavitelji energije na avkcijah ponudili nižje cene. Več sodelujočih pa bo privabilo k sodelovanju tiste, ki se še niso odločili, da se registrirajo na www.optimalna-energija.si in prijavijo svoja merilna mesta v avkcijo, ki je primerna zanje. 

Sodelujte v avkciji, ki je primerna za vas. FOTO: ERGA
Sodelujte v avkciji, ki je primerna za vas. FOTO: ERGA


Kaj se zgodi, če nisem aktiven pri izbiri dobavitelja EE ali ZP
Dobavitelji energije se trudijo delovati v tržnih razmerah. Neaktiven odjemalec se običajno znajde na rednem ceniku, na katerem so cene višje od akcijskih. Tudi pri rednih cenah so med dobavitelji razlike. Če ste izbrali akcijsko ceno pri enem od ponudnikov, ni nujno, da ste dobili najugodnejšo. Če niste aktivni pred iztekom akcijske cene, boste verjetno spet pristali na rednem ceniku.
 
Koliko bom prihranil, če sodelujem
Prihranek je odvisen od gibanja cen električne energije ali zemeljskega plina na borzi. Če gredo cene energije navzgor in so višje kot takrat, ko ste sklenili zadnjo pogodbo, bodo tudi vaše cene na računu višje in obratno. Aktivnost se zagotovo obrestuje, saj si pri sodelovanju na avkciji pravočasno zagotovite nove – trenutno najboljše cene pred iztekom vaše obstoječe pogodbene vezave. Tako vas dobavitelj ne more avtomatsko uvrstiti v svoj redni cenik, ki je po dosedanjih izkušnjah praviloma manj ugoden za odjemalce.

 Prihranek je odvisen od gibanja cen električne energije ali zemeljskega plina na borzi. FOTO: ERGA
 Prihranek je odvisen od gibanja cen električne energije ali zemeljskega plina na borzi. FOTO: ERGA


Kako si lahko izračunam prihranek
Prihranek si lahko izračunate kot razliko med obstoječimi cenami energije (brez omrežnine in dajatev) in novimi, ki jih bo ponudil najboljši ponudnik v okviru avkcije. To razliko morate pomnožiti z svojimi letnimi količinami porabe. Pri električni energiji upoštevajte cene v EUR/KWh in količine v kWh v višji tarifi VT in nižji tarifi MT v primeru dvotarifnega merjenja ali količine v enotni tarifi ET v primeru enotarifnega merjenja. Pri zemeljskem plinu upoštevajte cene v EUR/KWh in količine v kWh. Upoštevati morate tudi morebitni fiksni mesečni strošek, ki ga lahko zaračunava ponudnik neodvisno od porabe. Zavedati se je treba, da je energija borzno blago, kar pomeni, da se lahko njena cena spreminja navzdol in navzgor. V primeru zvišanja borznih cen bo zato preračun prihranka irelevanten.

Enostaven kalkulator za izračun prihranka lahko prevzamete na spodnji povezavi: TUKAJ.

FOTO: ERGA
FOTO: ERGA

Kako naj izberem avkcijo, ki je primerna zame
Izberete avkcijo, ki ustreza vrsti odjema (gospodinjstvo ali mali poslovni odjem) ter vrsti energije (električna energija ali zemeljski plin). Če nimate vezave za pogodbeno obdobje, izberete avkcijo za prvo objavljeno obdobje dobave. Če imate vezavo za pogodbeno obdobje, pa izberite avkcijo za obdobje dobave, pri čemer se začetek dobave začne po izteku vaše pogodbene vezave. 



Skupaj do nižje cene energije.