Nova gradbena zakonodaja: Hišne številke ne dobimo brez uporabnega dovoljenja

Predstavljamo novosti, ki zanimajo graditelje stanovanjskih hiš, pri čemer smo za izhodišče vzeli tudi konkretna vprašanja bralcev, ki smo jih prejeli v uredništvo.
Fotografija: Kdaj lahko gradimo brez gradbenega dovoljenja, kdaj ga potrebujemo in koliko časa je veljavno? Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Kdaj lahko gradimo brez gradbenega dovoljenja, kdaj ga potrebujemo in koliko časa je veljavno? Foto: Shutterstock

Nova gradbeno-prostorska zakonodaja, ki se uporablja od 1. junija, prinaša vrsto novosti pri pogojih za graditev objektov. Proces od začetka načrtovanja, gradnje do zaključka in vselitve je podoben prejšnjemu, vendar morajo tudi investitorji enostanovanjskih hiš upoštevati nova pravila pred začetkom in med gradnjo. Tako morajo, preden zasadijo »prvo lopato«, obvezno prijaviti začetek gradnje na pristojni upravni enoti, če so pred tem pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje. Po koncu gradnje, torej pred začetkom uporabe stavbe, pa morajo obvezno pridobiti uporabno dovoljenje. Zakon zagotavlja večjo pravno varnost za investitorje, prinaša pa tudi različne možnosti legalizacije neproblematičnih nedovoljenih gradenj.

Več o novostih gradbenega zakona preberite v tiskani izdaji priloge Deloindom ali na www.deloindom.si

Komentarji: