Predstavitvena informacija

Sesanje z robotskim sesalnikom – da ali ne?

Vse več je uporabnikov, ki so vstopili v svet sesanja z robotskim sesalnikom. O tej temi najdemo na spletu veliko polemik, v katerih se uporabniki sprašujejo, ali je robotsko sesanje smiselno ali ne in kaj tak sesalnik sploh zmore.
Fotografija: Je robotsko sesanje smiselno ali ne? Foto: iRobot
Odpri galerijo
Je robotsko sesanje smiselno ali ne? Foto: iRobot

Lahko posameznik res posesa bolje?
Največkrat zapisana trditev je, da posameznik sam posesa bolje, kot to lahko stori robotski sesalnik. Kot običajno trditev drži in ne drži. Drži zato, ker robotski sesalnik ne zmore sesati stopnic, sedežnih garnitur, prav tako ne more pred sabo umikati igrač ali drugih stvari na tleh. Ne drži pa zato, ker je robotski sesalnik robot in gre vedno povsod, kamor lahko pride. Sami običajno med tednom sesamo samo površinsko, tisto, kar je vidno prostemu očesu, in ne gremo vsakič s sesalnikom pod mizo, posteljo in pohištvo. Robotski sesalnik pa to naredi vsakokrat, ko je na delu. Prednost takega sesanja je, da je posesano vsak dan, ko nas ni doma, in da robot pri sesanju prahu ne dviguje, temveč ga pobira. Zato je stanovanje bolj vzdrževano, saj je tako tudi na pohištvu manj prahu. Seveda pa je pogoj za to kakovosten sesalnik z visoko učinkovitimi filtri. Sesalniki iRobot® Roomba® serij 800, 900 in e5 zadržijo 99 odstotkov prahu, plesni, živalskih delcev in drugih alergenov v velikosti do enega mikrona.

Robotski sesalnik je robot in gre vedno povsod, kamor lahko pride. Foto: iRobot
Robotski sesalnik je robot in gre vedno povsod, kamor lahko pride. Foto: iRobot


Sesati bi morali vsak dan
Morda se komu zdi, da je dnevno sesanje nepotrebno. Pa vendarle. V dnevnih prostorih se zadržujemo vsak dan, vsak dan jemo, vsak dan se sprehajamo sem in tja ter pri tem dvigujemo prah in prenašamo smeti. Šele ko začnemo uporabljati robotski sesalnik, vidimo, koliko prahu je na tleh in v zraku. Tako je odgovor na dlani. Če se uporabnik odloči za sesanje z robotskim sesalnikom, mora spremeniti način sesanja, saj sesa vsak dan ali vsaj večino dni v tednu. Če sesalnik uporabljamo kot klasičen sesalnik in ga zaženemo samo sem ter tja ali ob sobotah, ko imamo generalno čiščenje, robotski sesalnik ni za nas. Običajno takšni uporabniki z robotskim sesalnikom niso najbolj zadovoljni, saj se jim zdi, da sesanje traja predolgo in da je premalo učinkovit. Če pa preklopimo na nov način sesanja z robotskim sesalnikom večino dni v tednu, takrat ko nas ni doma, je rezultat neprecenljiv. Tudi sicer je najbolj smiselno, da robotski sesalnik sesa, ko nas ni doma, saj nas ne moti, hkrati pa s premikanjem ne dvigujemo prahu in ne prenašamo smeti, zaradi česar je sesanje še učinkovitejše.
 
Kateri robotski sesalnik izbrati
Seveda pa moramo biti pozorni tudi na to, kateri robotski sesalnik naj izberemo. Največji, specializiran ponudnik robotskih sesalnikov, iRobot®, ima sesalnike z vrhunsko tehnologijo, ki jo razvija že več kot 25 let. V tem času je prijavil že več kot tisoč patentov. Prav zato zmore sesanje vseh trdih tal, tudi tepihov.iRobot® zmore sesanje vseh trdih tal, tudi tepihov. Foto: iRobot
iRobot® zmore sesanje vseh trdih tal, tudi tepihov. Foto: iRobot


Statistike kažejo, da sesanje z robotskim sesalnikom ni več stvar prihodnosti, temveč sedanjosti. Postali so del naših domov, tako kot pralni, pomivalni ali sušilni stroji. Pred nakupom pa se je dobro pozanimati o modelih in zvočnostih posameznega robota, da izberete pravega zase, tako po funkcionalnosti kot po ceni.