Uporaba sode bikarbone v vrtu naj bo zmerna

Nasvetom, da sodo bikarbono lahko uporabimo kar povprek, tudi za posipanje polžev ali uničevanje plevela, se raje izognimo.
Fotografija: Strokovnjaki za vrtnarjenje njeno blago raztopino omenjajo kot preventivno škropivo proti pepelastim plesnim na vrtninah in okrasnih rastlinah ter proti kumarni, čebulni, kapusni, solatni in krompirjevi plesni, vendar opozarjajo, da ni čarobna paličica, ko so rastline že močno bolne. FOTO: Ostariyanov, Shutterstock
Odpri galerijo
Strokovnjaki za vrtnarjenje njeno blago raztopino omenjajo kot preventivno škropivo proti pepelastim plesnim na vrtninah in okrasnih rastlinah ter proti kumarni, čebulni, kapusni, solatni in krompirjevi plesni, vendar opozarjajo, da ni čarobna paličica, ko so rastline že močno bolne. FOTO: Ostariyanov, Shutterstock

Soda bikarbona velja za blag, neškodljiv pripomoček v gospodinjstvu in na vrtu. Pri rastlinah nam resda pomaga obvladovati glivične bolezni in uši, vendar jo je treba uporabljati v predpisanih odmerkih, da jih ne požge. Nasvetom, da jo lahko uporabimo kar povprek, tudi za posipanje polžev ali uničevanje plevela, pa se raje izognimo.

Soda bikarbona, natrijev hidrogenkarbonat (NaHCO3), deluje namreč precej bazično, zato gredic in polžjih poti ne gre z njo kar posipavati, saj postanejo tla alkalna.

Več na www.deloindom.si.

Komentarji: