Predstavitvena informacija

Zgodovina sesalnika na hitro

Prva zamisel o čiščenju površin z absorpcijo prahu je nastala že približno sredi 19. stoletja, ko je bil razvit prvi osnovni koncept delovanja primitivnega sesalnika. Od takrat je sorazmerno z dvigom kakovosti življenja razvoj tehnologije sesanja v strmem porastu.

Objavljeno
27. junij 2019 15.15
Posodobljeno
27. junij 2019 15.15
Sesanje je danes pomemben sestavni del sodobnega načina življenja. Foto: Gorenje
Promo Delo
Promo Delo

Če so morali pri uporabi prvih sesalnikov še ročno poganjati motor, pa je danes sesanje postalo tako preprosto, da ga lahko opravimo celo takrat, ko sploh nismo doma.

Naprava, ki jo štejemo za prvi sesalnik, izvira iz leta 1860
Leta 1860 je ameriški inovator Daniel Hess kot prvi patentiral tako imenovani pometalni stroj z vrtečimi krtačami, ki ga danes štejemo za prvi ročni sesalnik. Devet let kasneje je Ives W. McGaffney, izumitelj iz Chicaga, predlagal prvo komercialno izvedbo sesalnika. Njegova različica naprave je bila precej okorna, saj jo je moral uporabnik potiskati po tleh in hkrati z jermenskim pogonom vrteti ročico, povezano z ventilatorjem, zato se je uporabljala zgolj v industrijske namene in so jo hitro nadomestile sodobnejše različice, najprej z bencinskim, nato pa z električnim motorjem.


Bencinski motor je seveda naredil napravo še bolj zajetno in okorno. Sesalnik, ki ga je poganjal bencinski motor, je bil zato zelo težak in velik ter neprimeren za gospodinjstva.

Prvi električni sesalniki so umazanijo in prah razpihovali
Kmalu za izumom bencinskih sesalnikov so se na trgu pojavili tudi prvi električni sesalniki, vendar pa prvotne različice sesalnikov umazanije in prahu pravzaprav niso sesale, temveč zgolj razpihovale. Vse dokler ni leta 1901 britanski inženir Hubert Cecil Booth izumil prvega pravega električnega sesalnika za prah, ki je prah sesal in ne razpihoval, in zanj prejel tudi ustrezen patent. Tudi njegov sesalnik je bil namenjen za industrijsko rabo in so ga uporabljali predvsem kot del storitve čiščenja preprog, za gospodinjsko rabo pa ni bil primeren. 

Prvi gospodinjski sesalnik za prah
Kmalu po izumu prvega industrijskega električnega sesalnika je leta 1907 hišnik James Murray Spangler izumil prvi pokončni električni gospodinjski sesalnik za prah, ki je po delovanju močno spominjal na današnje sesalnike z vrečko. Ker pa ni imel denarja za njegovo proizvodnjo, je patent prodal Williamu Henryju Hooverju, ki je zasnovo sesalnika izpopolnil in ustanovil prvo podjetje, ki je proizvajalo sesalnike za gospodinjsko rabo. 

Sesanje je danes pomemben sestavni del sodobnega načina življenja
Brezštevilne izpopolnitve in izboljšave načinov čiščenja so skozi zgodovino pa vse do prinesle hiter razvoj sesalnikov, ki so postali nepogrešljiv del naših vsakdanjih življenj. 

Zavedamo se, da hišni prah, ki se nabira v preprogah, oblazinjenem pohištvu in številnih režah ali razpokah v naših bivalnih prostorih, predstavlja resno zdravstveno tveganje, še posebej za ljudi z alergijami, dojenčke, majhne otroke in starejše. Onesnaženost zraka bivalnih prostorov je tudi eden izmed najpogostejših razlogov za nastanek raznih alergij. 

Z rednim sesanjem lahko zelo učinkovito in bistveno zmanjšamo pojav alergijskih simptomov. Odstranjevanje prahu mora biti seveda preprosto, hitro, temeljito in zanesljivo. Hiter tempo življenja zahteva, da sesalniki današnjega časa zagotavljajo kar se da preprosto čiščenje. 

Odlike sodobnih sesalnikov
Povprečna teža celotnega klasičnega sesalnika znaša v povprečju 7 kg ali manj, lahke cevi in ergonomične oblike sesalnikov pa uporabniku omogočajo enostaven prehod med bivalnimi prostori in etažami. Sesanje s pomočjo različnih nastavkov zagotavlja, da so tudi najbolj skrita mesta lažje dostopna. Ključnega pomena pri sodobnih sesalnikih je tudi njihovo tiho delovanje. Sliši se zgolj tih pretok zraka skozi cev med sesanjem, zato lahko sesalnik uporabljate tudi takrat, ko drugi člani družine sladko spijo.

Sodobni modeli Gorenjevih sesalnikov zagotavljajo tako tiho delovanje, da med uporabo ne boste preslišali niti telefonskega klica ali hišnega zvonca. Poiščite svojega!