Predstavitvena informacija

Bi zagrizli v kruh s 700-letno zgodovino?

Na potovanjih po večjih mestih v tujini ste gotovo že zasledili pekarne ali specializirane prodajalne, v katerih prodajajo priljubljene bagle. Posebna vrsta kruha neobičajne oblike je zdaj na voljo tudi pri nas.
Fotografija: Bagli, kot jih poznamo danes, naj bi prišli iz Poljske. Foto: Dušan Zidar
Odpri galerijo
Bagli, kot jih poznamo danes, naj bi prišli iz Poljske. Foto: Dušan Zidar

Bagel ima dolgo in zanimivo zgodovino; njegov izvor je dolgo buril duhove in legende o njem krožijo še zdaj. Enako velja za njegovo obliko – je namreč majhen, okrogel, v sredini pa ima luknjo.

Dobrota, stara več stoletij
Kruh, ki ga danes poznamo kot bagel, se je že v davnih časih pojavljal tako v vzhodni kot v zahodni Evropi. Takšen, kot ga poznamo danes, pa naj bi prišel iz Poljske 17. stoletja, kjer je veljal za priljubljeni judovski »comfort food«. Njegova okrogla oblika naj bi simbolizirala krog življenja in prinašala srečo; ime pa izvira iz nemščine ter pomeni prstan oziroma zapestnico.



Baglom s kremnim sirnim namazom se odlično prileže Kava na poti. Foto: Dušan Zidar
Baglom s kremnim sirnim namazom se odlično prileže Kava na poti. Foto: Dušan Zidar


Pred pečico še v vrelo vodo
Priprava baglov je za kruh neobičajna. Gre za kvašeno testo iz bele pšenične moke z veliko glutena, ki ga oblikujemo v za pest velike hlebčke z luknjo v sredini. Po tem, ko prvič vzhajajo, jih za 30–40 sekund vržemo v slano vrelo vodo, nato pa osušimo in šele potem spečemo v pečici.



Privoščite si trendovski zajtrk, kot ga pri nas še niste vajeni. Petrolovi bagli se odlično priležejo Kavi na poti. S Petrol klub kartico jih do konca maja dobite že za 0,99 evra. Boste jutri zajtrkovali v Freshu?