Četrtkov namig za posladek: Kolač s pistacijami, oljčnim oljem in kardamomom

Za tortni model premera 20-22 cm ali manjši pravokotni model. Priprava traja 10 minut, čas peke pa 40 minut.

Objavljeno
13. maj 2016 16.24
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 200 g oluščenih neslanih pistacij
  • 8 strokov kardamoma
  • 125 g koruznega zdroba
  • žlička sode bikarbone
  • 50 g masla, 175 ml oljčnega olja
  • 3 jajca, 200 g sladkorja, bio limona


Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 170 stopinj. Model namastimo in potresemo z moko, zdrobom ali drobtinami.
  2. Pistacije potresemo na pekač s peki papirjem, postavimo v segreto pečico za 3 minute, da dobijo lesk in krepkejšo aromo. Zatem ohladimo.
  3. Kardamom zdrobimo in poberemo semena.
  4. Pistacije in kardamom drobno zmeljemo, nato pretresemo v veliko posodo skupaj s koruznim zdrobom in sodo. To so suhe sestavine.
  5. V kozici previdno in nad šibkim ognjem raztopimo maslo, odstavimo in vmešamo oljčno olje.
  6. Posebej penasto stepemo jajca s sladkorjem, nato prilijemo raztop­ljeno maščobo.
  7. Vmešamo še suhe sestavine, vse odišavimo z lupinico limone in razredčimo s sokom limone.
  8. Zmes naložimo v model in porinemo v pečico za 45-50 minut.
  9. Kolač pustimo, da se ohladi v modelu. Ponudimo ga s stepeno smetano po zelenjavni enolončnici s katero izmed žitnih kaš (kvinojo, piro, ječmenom).