Hiša Franko izbrana za 38. najboljšo restavracijo na svetu, zmaga v Francijo

Na letošnjem izboru akademije 50 najboljših restavracij na svetu je slavila restavracija Mirazur iz mesteca Menton na Azurni obali.

Objavljeno
25. junij 2019 16.30
Posodobljeno
25. junij 2019 20.44
Slovenska restavracija Hiša Franko je osvojila 38. mesto. FOTO: Uroš Hočevar
L. Z., S. B.
L. Z., S. B.
Na letošnjem izboru akademije 50 najboljših restavracij na svetu (The World's 50 Best Restaurants), na katerem je slovenska restavracija Hiša Franko Ane Roš osvojila 38. mesto in se tako v primerjavi z lani povzpela za deset mest, je slavila restavracija Mirazur iz mesteca Menton na Azurni obali s chefom Maurom Colagrecom na čelu. Na seznamu 50 Best je vselej visoko kotiral, lani se je uvrstil na tretje mesto.

Argentinec, ki je januarja letos prejel tretjo Michelinovo zvezdico, svojo kuharijo opisuje za sredozemsko, osredotočeno na lokalne sestavine, ki jih je bil v polni meri deležen že v ranem otroštvu. Njegovi stari starši so bili Italijani, tako da se je vse dogajalo okoli jedilne mize. »Babica je bila fantastična kuharica. Njeni ravioli in paradižnikova polivka so bili najboljši. Veliko je bila na vrtu, pridelovala je paradižnike in okus njene mezge imam še vedno v spominu. Ko sem postal chef, je bilo to tisto, kar me je gnalo naprej,« je lani povedal za Forbes. Tudi danes tesno sodeluje z malimi dobavitelji tako ribiči kot pridelovalci zelenjave in sadja. Okoli 25 odstotkov dnevnih potreb restavracije zagotavljata dva vrta, ki ju obdeluje pet ljudi. V njih gojijo okoli 150 vrst začimb in užitnih cvetlic, 35 vrst paradižnika, pa citruse, med njimi tudi slavno limono Citron de Menton, tam raste največji in najstarejši avokadovec na tem območju. A paradižniki ostajajo Colagrecova največja strast. Simbolizirajo poletje, sonce, vročino, zato je ponosen, da vsako leto doda kakšno sorto, je povedal pred meseci v intervjuju za South China Morning Post.

image
Argentinec, ki je januarja letos prejel tretjo Michelinovo zvezdico, svojo kuharijo opisuje za sredozemsko, osredotočeno na lokalne sestavine, ki jih je bil v polni meri deležen že v ranem otroštvu. FOTO: Feline Lim Reuters


Azurno obalo opisuje kot zelo bogato v vseh pogledih, in prav od tu izvira njegov ustvarjalni navdih. Francijo šteje za svoj drugi dom. Tja je prvič pripotoval leta 2001 na šolanje v hotelski šoli v mestu La Rochelle na zahodu Francije Zaradi kuharske strasti je opustil študij ekonomije na univerzi v La Plati. Učil se je pri najuglednejših imenih, med drugim pri Bernardu Loiseauju, Alainu Passardu, Alainu Ducasseju in Guyu Martinu. Leta 2006 je odšel na svoje. Restavracijo je odprl na kraju, kjer še nikoli ni bil. Pravi, da mu je dala posebno vizijo in svobodo, da je izoblikoval lasten slog. »Vsak dan je bilo kot novo odkritje, deviški pogled, bilo je toliko svežih okusov, ki jih je bilo treba raziskati,« se spominja.

Že leto po odprtju je Mirazur dobil prvo Michelinovo zvezdico, drugo leta 2012, istega leta je bil odlikovan tudi za viteza reda umetnosti in leposlovja. Pred desetimi leti je postal prvi nefrancoski chef, ki ga je slavni francoski vodič Gault & Millau razglasili za chefa leta ... Kar ni bilo slabo za Južnoameričana, ki je restavracijo odprl z 21.500 evri, ki si jih je izposodil pri svojem tastu. In mimogrede, Mauro Colagreco je celo že kuhal v Hiši Franko.

Seznam 50 najboljših restavracij:

1. Mirazur, Menton, Francija
2. Noma, Kopenhagen, Danska
3. Asador Etxebarri, Atxondo, Španija
4. Gaggan, Bangkok, Tajska
5. Geranium, Kopenhagen, Danska
6. Central, Lima, Peru
7. Mugaritz, San Sebastian, Španija
8. Arpège, Pariz, Francija
9. Disfrutar, Barcelona, Španija
10. Maido, Lima, Peru

11. Den, Tokio, Japonska
12. Pujol, Mexico City, Mehika
13. White Rabbit, Moskva, Rusija
14. Azurmendi, Larrabetzu, Španija
15. Septime, Pariz, Francija
16. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Pariz, Francija
17. Steirereck, Dunaj, Avstrija
18. Odette, Singapur
19. Twins Garden, Moskva, Rusija
20. Tickets, Barcelona, Španija

21. Frantzén, Stockholm, Švedska
22. Narisawa, Tokio, Japonska
23. Cosme, New York, ZDA
24. Quintonil, Mexico City, Mehika
25. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen, Pariz, Francija
26. Boragó, Santiago, Čile
27. The Clove Club, London, Velika Britanija
28. Blue Hill at Stone Barns, Pocantico Hills, ZDA
29. Piazza Duomo, Alba, Italija
30. Elkano, Getaria, Španija

31. Le Calandre, Rubano, Italija
32. Nerua, Bilbao, Španija
33. Lyle’s, London, Velika Britanija
34. Don Julio, Buenos Aires, Argentina
35. Atelier Crenn, San Francisco, ZDA
36. Le Bernardin, New York, ZDA
37. Alinea, Chicago, ZDA
38. Hiša Franko, Kobarid, Slovenija
39. A Casa do Porco, São Paulo, Brazilija
40. Restaurant Tim Raue, Berlin, Nemčija
41. The Chairman, Hong Kong

42. Belcanto, Lizbona, Portugalska
43. Hof Van Cleve, Kruishoutem, Belgija
44. The Test Kitchen, Cape Town, Južna Afrika
45. Sühring, Bangkok, Tajska
46. De Librije, Zwolle, Nizozemska
47. Benu, San Francisco, ZDA
48. Ultraviolet by Paul Pairet, Šanghaj, Kitajska
49. Leo, Bogota, Kolumbija
50. Schauenstein Schloss, Fürstenau, Švica