Predstavitvena informacija

Hitra in okusna solata, ki kar kipi od zdravja

V novo leto smo mnogi zakorakali z željami po bolj zdravi in lahkotnejši hrani, ki nas bo napolnila z energijo za premagovanje novozastavljenih izzivov.
Fotografija: Okusna in zdrava solata, ki preganja sivino zimskih dni; Foto: Rio Mare
Odpri galerijo
Okusna in zdrava solata, ki preganja sivino zimskih dni; Foto: Rio Mare

Že z nekaj preprostimi triki lahko zdrave jedi, kot so solate, ponesete na novo raven in poskrbite za pravi kulinarični paket zdravja in okusov na krožniku. V nadaljevanju razkrivamo odlično idejo za zdrav obrok, ki bo vaše telo poživil in ga oskrbel s pomembnimi hranilnimi snovmi.
 
Ne le še ena dolgočasna solata …

Solate velikokrat po krivem obsodimo, da so dolgočasne in brez okusa. Pa ni treba, da je tako. S sestavinami, ki se zagotovo skrivajo v vsakem hladilniku, lahko iz še tako dolgočasne solate ustvarimo okusen obrok, ki kar kipi od različnih tekstur, barv in, kar je najpomembneje, zdravja. Pri ustvarjanju solatnih krožnikov bodite ustvarjalni in jih popestrite z različnimi prelivi, začimbami, sadjem, žiti in oreščki. Navdih lahko poiščete tudi v različnih kuhinjah sveta – začinite solato s toplimi orientalskimi začimbami, ji vnesite mehiško ostrino s pekočimi čiliji ali pričarajte pridih Sredozemlja s koščki najljubše ribe.

Skrivnost za okusno in pestro solato je torej pravi nabor sestavin, ki se s svojimi okusi in teksturami dopolnjujejo. Pogosto pa zaradi pomanjkanja časa in volje v kuhinji pozabimo na ustvarjalnost in začnemo posegati po vedno istih sestavinah. Ste na primer vedeli, da ima tunina podobno energijsko vrednost kot jajce, a še enkrat več dragocenih beljakovin? Tunina v pločevinki je priročna in hitra rešitev za uživanje v morskih okusih tudi pozimi, poleg tega pa vas bo oskrbela z beljakovinami, minerali in omega-3-maščobnimi kislinami.

Ana Žontar Kristanc sivino januarskih dni preganja tudi v kuhinji in ustvarja lahke, hranljive in pisane krožnike. Da boste lahko sami razširili svoja kulinarična obzorja, pa tokrat predstavlja slastno in energijsko bogato pesino in kvinojino solato s koščki tunine in sončničnimi semeni.

Anin pisani solatni krožnik; Foto: Rio Mare
Anin pisani solatni krožnik; Foto: Rio Mare

Za srednje veliko skledo solate boste potrebovali:
  • 2 pločevinki tunine Rio Mare Leggero
  • 70 gramov kvinoje
  • 3 manjše kuhane pese
  • 2 pesti rukole
  • 2 žlici sončničnih semen
  • 25 gramov albuminske skute ali feta sira
  • 1 žlico oljčnega olja
  • balzamični ali jabolčni kis po okusu
  • sol po okusu

Recept za pesino in kvinojino solato s koščki tunine in sončničnimi semeni je Ana objavila na svojem blogu Anina kuhinja. Za več receptov z izdelki Rio Mare pa pridno spremljajte blog www.aninakuhinja.si, spletno stran www.riomare.si in www.facebook.com/Rio.Mare.Slovenija.
Skrivnosti izvrstne solate – Anina ideja za pisano solato; Foto: Rio Mare
Skrivnosti izvrstne solate – Anina ideja za pisano solato; Foto: Rio Mare