Hmeljni Zvarkoplov: Plesni dnevi

S tem ko sta rasla popularnost kraft piva in število festivalov, sta rasla tudi povpraševanje in število strank.
Objavljeno
12. oktober 2017 15.06
Anita Lozar, Matej Pelicon
Anita Lozar, Matej Pelicon

Letošnja festivalska sezona se za naju in najino ekipo končuje ta konec tedna, ko bo zdaj že tradicionalni Pivo in burger fest obiskovalcem ponujal dvodnevno okušanje dobrot.

Ko sva se prvič predstavila na festivalu jeseni 2013, sva mislila, da sva se dobro pripravila. Nisva imela točilnih sistemov, nisva imela piva v sodih, imela sva le pivo v steklenicah. To na pivskem festivalu pomeni skorajda logistično nočno moro. Prvič, pivo je treba nekako ohladiti, zato sva si izposodila vinski hladilnik. Pivo sva ohladila že čez noč, vendar nama zaradi toplega septemberskega vremena to ni kaj dosti pomagalo. K sreči sva bila na prizorišču sočasno z organizatorji, ki so ravno začeli pripravljati prostor. Tako sva zvlekla hladilnik na mesto ter ga natrpala s pivom. Pivo je bilo mrzlo, a bilo ga je zgolj dvesto steklenic!

Predstavila sva se s štirimi zvarki. Tudi s takratnim prototipom, našim svetlim pivom The 3rd pill.

Dogodek je bil super. Obiskat so naju prišli podporniki s Kickstarterja. Nekatere sva poznala že od prej, druge pa sva srečala prvič. Še enkrat hvala vsem, ki ste nama izkazali podporo, še preden sva imela pivo. Pivofestovanje je bil najin prvi pravi festival, hkrati pa je sklenil sezono tisto leto.

V novi sezoni sva si za prvi festival, ki je potekal na škofjeloškem gradu, izposodila točilni avtomat. Bilo je fantastično. Prvič točeni Pelicon. Kljub dolgim uram sva se imela lepo, obiskovalci pa so uživali v hladnem točenem pivu. Pivsko vzdušje je raslo in festivali so se začeli pojavljati po vsej Sloveniji. Pivo je dobilo pozornost.

Kmalu za tem sva kupila prvo točilno napravo, ki je pristala v lokalu, zato sva na Ljubljanskem festivalu piva 2014 sestavila večji sistem na štiri pipe, montirane na pivsko steno, na pipice pa montirala lesene ročaje v obliki črke P. Postavitev bi bila popolna, če ne bi na tablo pomotoma napisala Ajdovšina namesto Ajdovščina.

S tem ko sta rasla popularnost kraft piva in število festivalov, sta rasla tudi povpraševanje in število strank. Zato sva festivalom vse pogosteje morala reči ne, da sva lahko tisti petek, soboto in/ali nedeljo varila pivo.

Letos smo se osebno predstavili le na peščici festivalov, enega od teh, Pivomanijo, smo priredili sami. Festivali so po štirih jesenih prerasli iz malih druženj v velike kompleksne organizacijske projekte. Tako kot tudi pivska scena ni več hobi, temveč profesionalna podjetniška pot. In to vse skupaj je zelo dobro! Prihodnje leto bo na vrsti kritična peta sezona, ki bo vznemirljiva že zaradi številke, še bolj pa zaradi pričakovanj.

Vendar preden gremo naprej, si četrto leto zasluži pošten zaključek in zahvalo. Iz srca vabljeni na Pogačarjev trg v Ljubljani, kjer bomo ta konec tedna skupaj nazdravili na vse, kar se je zgodilo in kar se še bo. Se vidimo!

Čin!

Anita in Matej

***

Anita Lozar in Matej Pelicon sta pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, ki vam jih strežemo vsak četrtek ob 15. uri, jima družbo delajo še:

Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster in lastnik podjetja Sladkozvočje.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.