Hmeljni zvarkoplov: Prijatelji

Nekoč se pivovarji niso povezovali med seboj, danes pa je težko najti pivovarno, ki še ni izdala piva v sodelovanju z drugo.
Objavljeno
23. november 2017 11.26
Matej Pelicon, Anita Lozar
Matej Pelicon, Anita Lozar

Ena prvih kolaboracij dveh sodobnih kraft pivovarn je nastala zaradi nesrečnega naključja. Pivovarna Russian River in pivovarna Avery sta vsaka na svojem koncu ZDA sočasno poimenovali pivo Salvation. Toda namesto da bi se ena izmed njiju odrekla pravicam in bi zadrego reševalo sodišče, sta se odločili, da bosta pivi zmešali skupaj. Nastal je pivski cuvée, mešanica med belgijskim močnim temnim alom in belgijskim zlatim alom. Namesto Salvation je pivo dobilo ime Collaboration Not Litigation in postalo pravi hit. Pivovarna Avery ga od leta 2006 tudi redno vari in prodaja širom po ZDA.

Desetletje pozneje je težko najti pivovarno, ki še ni izdala piva v sodelovanju z drugo pivovarno. Zadnja leta pa je vse več sodelovanja ne samo med pivovarji, ampak tudi interdisciplinarno. Tako varimo v naši pivovarni pivo Coffe Stout, varjeno v sodelovanju z butično pražarno kave Escobar z Vrhnike. O tem sva več napisala v blogu Rokenrol. Na policah trgovin pa se dobijo tudi razna piva, ki so nastala v sodelovanju z imeni iz sveta glasbe, čeprav v teh primerih ni pričakovati, da bo ravno kakšen frontman, kakor je Bruce Dickinson, prijel za pivovarsko kuhalnico.

 


Peliconov Coffe Stout nastaja v sodelovanju z butično vrhniško pražarno kave Escobar. Foto: Pelicon

Za večje pivovarne so »kolabi« potrditev, da so še vedno z eno nogo prave kraft pivovarne, za male pa to pomeni širjenje glasu čez državne ali kakšne druge meje. Čeprav se po slikah iz družabnih omrežij zdi, da imajo pivovarji le še en izgovor za medsebojni obisk in zdravico, je veselje ob delu le en del programa. Najprej je treba kakšno pivo testirati, se pogovoriti o receptu, tehniki varjenja in preizkusiti potencialno novo surovino v hitrem prototipu. Vsak pivovar ima svoja znanja, ki jih prinese k mizi ali, bolje rečeno, k varilnici. Najsibo to oprema, s katero razpolaga, ali posebna metoda varjenja, ali pa preprosto dostop do surovin, ki jih drugi nima.

Pri našem prvem sodelovanju smo pivo varili blizu Münchna z bavarsko pivovarno Tilmans Bier. Pivo smo zvarili za skupno turnejo po pubih Združenega kraljestva. Tilman je bil poznan po kraft ležakih, mi pa smo ravno takrat dobili novo sorto hmelja styrian wolf, zato smo se odločili za nadstandardni bavarski helles, intenzivno hladno hmeljen z wolfom. Nastal je Wolf Craft Lager v pollitrski zidarski steklenici z Anitino ilustracijo.


Wolf Craft Lager. Foto: Pelicon

Ta teden naju čaka brassage à trois, varjenje s kar dvema pivovarnama − bavarsko pivovarsko mafijo Munich Brew Mafia in južno sosedo Varionico iz Zagreba. Brif projekta je »okus po rdečem«, povod zanj pa bavarski zakon o čistotsti piva Reinheitsgebot iz leta 1516, ki svojim pivovarjem prepoveduje uporabo katere koli surovine, ki ni voda, slad, hmelj ali kvas. Zato je edino smiselno, da ležaka, ki bo imel »okus po rdečem«, zaokroži en prepovedan sadež − hibiskus!

Hibiskus bo pivu dal lepo rožnato barvo in prijetno svež občutek v ustih. Aromatika rdečega sadja v hmeljih pa bo vse skupaj povezala v skoraj vinsko aromatiko rosé penine. Za silvestrovo bomo kriti.

Že zdaj pa se veseliva januarja, ko bo čas za skupni zvarek z beograjsko pivovarno Dogma. Kaj bomo zakuhali, še ne bova izdala, lahko pa rečeva, da oboji religiozno verjamemo v hmelj.

Ker bo najin prihodnji blog šele januarja, vam že vnaprej voščiva srečno novo leto in vam želiva čim več prijateljskega sodelovanja v poslovnem in zasebnem svetu. Preživite lepe praznike. Ti zagotovo niso tako veseli brez prijateljev, zato jih ne pozabite povabiti še letos na pivo!

Čin!