Predstavitvena informacija

Kako podaljšati občutek poletja po grško?  

Ne pustite, da poletje prehitro mine.

Objavljeno
14. september 2018 09.33
Posodobljeno
20. september 2018 10.29
FOTO: Kotanyi / Giros z rdečo čebulo in olivami
Občutek modrega morja in peščenih plaž, kot v Grčiji, si lahko pričarate tudi s pripravo njihovih jedi.

Grška kuhinja ima bogato tradicijo in še vedno temelji na sestavinah, ki so jih stari Grki uporabljali že v antičnih časih. Z mešanico domačih mediteranskih sestavin in drugih, ki so jih v Grčijo skozi zgodovino prinesli razni narodi, pripravljajo odlične in unikatne jedi. Prehranjevanje za Grke ni zgolj zadovoljevanje potrebe po sitosti, temveč ima velik socialni pomen. Njihovi obroki se lahko zavlečejo v več ur trajajoč družabni dogodek.

image
FOTO: Kotanyi / Grčija


Tipično grško kosilo ali večerja je sestavljena iz več hodov in se po navadi začne s serijo predjedi, ki se delijo med zbranimi in jih ne postrežejo vsakemu posamezniku posebej, kar poudarja njihov pomen druženja med prehranjevanjem. Predjedem tipično sledi jed z ribami ali morskimi sadeži, šele nato pridejo na vrsto mesne jedi. K hrani spada dobro vino ali tipične grške žgane pijače, kot so ouzo in domača žganja.

Med glavnimi sestavinami grških jedi sta sveža sadje in zelenjava, veliko vlogo imajo tudi morski sadeži in ribe. Meso je največkrat bolj dodatek. Predvsem je pomembno, da so sestavine sveže in lokalno pridelane, kar daje grškim jedem še večjo pristnost.

image
FOTO: Kotanyi / Grčija
Ogromno uporabljajo olive in iz njih pridelano oljčno olje, ki ga tako ali drugače vključijo v praktično vsako jed. Veliko pove dejstvo, da vsak Grk povprečno zaužije 20 litrov oljčnega olja letno, kar jih seveda uvršča na prvo mesto. Različnih vrst oliv je v Grčiji ogromno, zanimivo pa je, da vse postanejo črne oziroma temno rjave barve, ko dozorijo, zelene olive, kot jih lahko kupimo v trgovinah, so le pobrane, preden do konca dozorijo. Olive za Grke niso le sestavina, ampak jih uživajo tudi kot prigrizek.


Grčija slovi tudi po svojih sirih. Najbolj priljubljen med njimi je prav gotovo feta. Narejen je iz ovčjega ali kozjega mleka in je nepogrešljiva sestavina mnogih grških jedi, na primer grške solate. Odlično se poda k raznovrstni zelenjavi in velikokrat da piko na i lahkim in brezmesnim obrokom. Pravi feta sir je zaščiten in se lahko proizvaja le v Grčiji in še to le v določenih regijah. Drugi grški siri so še kefalotiri, ki je trd slan sir, kefalograviera, sir z močno aromo, manaouri, ki se večinoma uporablja za sladice, in vrsta drugih.

Med lahke sestavine, ki jih Grki veliko uporabljajo, sodi tudi jogurt. Grški jogurt ni vedno takšen, kot smo ga vajeni pri nas, lahko je bolj redek ali bolj gost, odvisno, za kaj ga uporabljajo. Odlično se poda tako k sladkim kot k slanim jedem, uporablja pa se tudi zraven mesa. Grški jogurt je ena najbolj uspešnih grških izvoznih produktov.

Ogromno njihovih jedi je iz vlečenega testa. Testo mora biti čisto tanko in hrustljavo. Grki ga uporabljajo tako za sladice kot za glavne jedi.


Svoje jedi Grki popestrijo z raznimi začimbami. Veliko uporabljajo origano, ki ga največ dajejo na sir ali krompir. Pogosto uporabljajo tudi cimet, predvsem pri pripravi sladic. Bazilika v Grčiji raste praktično povsod, največkrat pa jo uživajo skupaj s paradižnikom. Pri peki je nepogrešljiv janež, iz katerega izdelujejo tudi nacionalno žganje, ouzo.

Med najbolj priljubljeno zelenjavo v Grčiji so paradižnik, bučke in jajčevci. Najraje uporabljajo svežo in domačo zelenjavo, ki jo vključujejo v solate, mesne jedi ali pa jo uporabijo kot glavno sestavino obroka. Veliko uporabljajo tudi paradižnikovo pasto, ki daje jedem poseben okus.

Poleg zelenjave se v grški kuhinji veliko uporablja tudi sadje. Zaradi njihovega podnebja v Grčiji uspeva ogromno sredozemskega sadja in agrumov. Limonov sok iztisnejo na skoraj vsako jed. Ogromno uporabljajo tudi fige, predvsem v sladicah; poleti sveže, drugače pa posušene. Med bolj uporabljano sadje sodijo tudi breskve, jagode, grozdje in melone. Katero sadje bodo vključili, je odvisno predvsem od sezone.

Slovijo tudi po najboljšem medu na svetu in kar nekaj grških specialitet je narejenih z njim. Ne uporabljajo ga le kot sladilo v raznih sladkih jedeh, ampak z njim dopolnjujejo okus jagnjetine in kozjega mesa, uporabljajo ga tudi v kombinaciji s pečenim fižolom.

Najbolj zaželeni vrsti mesa v grški kuhinji sta svinjina in jagnjetina. Svinjino večinoma pripravljajo na žaru, jagnjetino pa znajo pripraviti na nešteto načinov.

image
FOTO: Kotanyi / Jagnečja zarebrnica


Bolj kot meso so za grško kuhinjo pomembne ribe in morski sadeži. Pogosto pripravljajo sardele, skuše, brancine, zelo priljubljene so tudi razne školjke. Med najbolj značilne grške specialitete pa spada hobotnica.

Grki imajo ogromno odličnih jedi, med najbolj značilnimi je zagotovo suvlaki. Gre za svinjino, nataknjeno na paličice, podobno kot pri ražnjičih. Pečena je vertikalno, po navadi pa zraven postrežejo pita kruh ter caciki (tzatziki). To je jogurtova omaka s česnom in kumarami, ki jo v Grčiji najdete zraven mnogih jedi.

Tipičen grški prigrizek je dolmadakia. Liste vinske trte napolnijo z rižem in nasekljano zelenjavo ter jih prelijejo z limonovo omako. Listi vinske trte se pogosto uporabljajo tudi pri drugih grških jedeh, večinoma pa jih servirajo polnjene.

Za grško kuhinjo je značilna tudi taramaslata. Jed je sestavljena iz iker, oljčnega olja, suhega kruhe, limone in zelenjave. Vse skupaj je zmečkano v kremo. Lahko se uživa samostojno ali kot priloga.

image
FOTO: Kotanyi / Souvlaki


Ena najbolj priljubljenih jedi po sveti pa je prav gotovo giros. Podobno kot suvlaki gre tudi pri girosu za meso, pečeno na palici, ki je postavljeno vertikalno in se med pečenjem vrti. Dobeseden prevod besede giros pomeni vrteti se. Razlika je v tem, da gre tukaj za en velik kos mesa, ki se ga pozneje nareže na posamezne porcije. Suvlaki pa se servira kot pri nas ražnjiči. Večinoma se pripravlja iz svinjine ali jagnjetine. Giros se tipično postreže v pita kruh, skupaj z zelenjavo in omako caciki.

Pripravili pa smo vam tudi recept, s katerim si lahko giros pripravite doma.

Giros z rdečo čebulo in olivami

image
FOTO: Kotanyi / Giros z rdečo čebulo in olivami

Sestavine (za 4 osebe):
3 žlice oljčnega olja
1 vrečka Kotányi Secrets of Grčija: Gyros
2 rdeči čebuli
4 žlice črnih oliv
4 žlice olupljenih in drobno sesekljanih paradižnikov
 
image
FOTO: Kotanyi /Giros z rdečo čebulo in olivami
Priprava:

 
Meso narežite na trakove in dobro natrite z začimbno mešanico za giros KOTÁNYI. Čebulo olupite in jo narežite na kolobarje. V vročo ponev dodajte olje in popražite meso. Vsake toliko časa ga obrnite. Zraven na hitro prepražite čebulne obročke. Dodajte olive in paradižnik ter uživajte.


Namig: Postrezite s cacikijem in svežim kruhom.
 
Za tiste, ki imate raje lažje in brezmesne jedi, imamo pripravljen tudi recept za mediteransko solato.

Mediteranska solata

image
FOTO: Kotanyi / Mediteranska solata

 
Sestavine:
400 g zelene solate
400 g kozjega sira
200 g črnih oliv
2 manjši rdeči čebuli
140 g kislih kumaric
400 g paradižnika
po okusu Kotányi Poper in sol mlinček
1 jedilna žlica Kotányi Solatna zelišča
 
Priprava:
 
Čebulo sesekljajte, kisle kumarice, paradižnik in kozji sir narežite na enako velike kose. Zmešajte skupaj z zeleno solato in olivami ter začinite po okusu.
 
Preliv: 2 jedilni žlici balzamičnega kisa, 5 jedilnih žlic oljčnega olja, 7 jedilnih žlic vode, 2 jedilni žlici mešanice solatnih zelišč Kotányi. Vse sestavine zmešajte in prelijte čez solato.
 
Grške dobrote si lahko zdaj pripravljate tudi doma, da bo okus res pristen, dodajte mešanico začimb Secrest of Grčija: Gyros.
 
image
FOTO: Kotanyi


Če pa bi radi preverili, kako hrano pripravljajo v Grčiji, sodelujte v nagradni igri na www.kotanyi.si in z nekaj sreče boste odpotovali v Grčijo ter spoznali njihove naravne lepote in kulinariko.


 
Povezane vsebine