Predstavitvena informacija

Ko kuhalnice zavihtijo otroci

Se spomnite svojih kuharskih začetkov? Kako pa svoje znanje prenašate na otroke? Zanje je kuhanje predvsem igra, sicer pa pomemben korak k samostojnosti in prispevek h krepitvi družinskih odnosov.

Objavljeno
04. april 2019 08.10
Posodobljeno
04. april 2019 08.10
Foto: Getty Images
Promo Delo
Promo Delo
Prijateljica se nasmehne ob misli na trenutke, ki jih je preživljala pri babici. Skupaj sta pekli piškote, in ker je bila še majhna, je morala stopiti na stol, da je lahko pomagala mesiti testo. Namuzne se, ko doda, da je ob tem posebno radost našla v igri z moko, ki je je bila nato vsa kuhinja polna. Spet druga pove, da je prvo kosilo za vso družino skuhala pri trinajstih. Tretja se pohvali, da se njena sedemletnica že navdušuje nad peko in usvaja kuharske veščine.

Kuhanje: povezovalna prostočasna dejavnost
Čeprav imajo današnji otroci na voljo poplavo motilcev pozornosti, kot so računalniki in mobilni telefoni, je pomembno, da jim približamo koristne oblike preživljanja prostega časa. Mednje vsekakor spada kuhanje, ki ni le individualno, temveč tudi skupinsko opravilo, ki omogoča veliko ustvarjalnosti, sprostitve, zabave in medsebojnega povezovanja. Poleg tega je odlična priložnost, da otrokom podamo informacije o uravnoteženi prehrani ter jih naučimo pripravljati polnovredne obroke.

image
Kuharski mojster Jorg Zupan je žirant v novem slovenskem kuharskem šovu. Foto: Tomo Jeseničnik


"Uravnoteženo pomeni, da je vse v ravnovesju," pojem uravnotežene prehrane pojasni kuharski mojster Jorg Zupan. "Predvsem količine in razmerja ogljikovih hidratov, ki morajo biti kompleksni, beljakovin in zelenjave. Nič ni narobe, če namenimo malo časa temu, da se izobrazimo kako zaužiti dovolj hranilnih snovi, kot so vitamini, minerali, predvsem vlaknine in beljakovine. Izogibati se moramo predelani hrani, belim sladkorjem in transmaščobam."

Na vprašanje, zakaj naj bi že otroci znali kuhati, pa žirant v novem slovenskem kuharskem šovu odgovarja: "Da lahko kdaj kaj skuhajo namesto nas (veliko smeha). Načeloma mlajšim otrokom res ni treba znati kuhati, saj smo za njihovo prehranjevanje odgovorni starši. Je pa dobro, da se začnejo vsaj učiti osnov ter da jih vključimo in spodbujamo, ko izrazijo željo, da bi pri kuhanju pomagali. S tem spodbujamo otrokove težnje po samostojnosti. Zato je super, če otroci kdaj kaj skuhajo za starše ali za prijatelje."


image
Foto: Mercator

Prvi kuharski šov za otroke
31. marca je na Pop TV prišel zabavni kuharski šov, v katerem se med seboj merijo pari osnovnošolcev. Namen oddaje je poleg razvedrila tudi ozaveščanje o pomenu uravnotežene prehrane ter spodbujanje spoštovanja do hrane in veselja do kuhanja pri otrocih. V oddaji otroci zastopajo svoje šole ter kuhajo za dober namen.


V Mercatorju se zavedamo, kako pomembna je uravnotežena prehrana. Predvsem pri otrocih, ki se še učijo pravilnih prehranjevalnih navad. Glede na intenziven življenjski tempo v današnjem času je prav, da temu področju namenjamo več pozornosti, da spodbujamo tudi otroke in poskusimo narediti čim več. Z vključevanjem otrok v proces ustvarjanja jedi – od pravilne izbire sestavin do končnega krožnika – bomo spodbudili njihovo spoštovanje do hrane in veselje do kuhanja.
 
V zabavnem kuharskem šovu Mali šef Slovenije, v katerem slovenski osnovnošolci pokažejo svoje kuharske veščine in pridobivajo nova znanja, smo prepoznali enak cilj. Vse sodelujoče male kuharje pa bomo nagradili še z donacijami za njihove šole in nakup pripomočkov, ki jih potrebujejo.

 
Andreja Zadnik Andoljšek, direktorica tržnega komuniciranja v Mercatorju


Poražencev ni
Udeleženci šova, stari od 8 do 15 let, so že pravi mali kuharski mojstri. Pripraviti znajo že pestro paleto jedi, kot so hamburgerji, steaki, pice, zahtevnejše sladice, rižote, losos z ohrovtovim čipsom in pečenim sladkim krompirjem in druge. Z njimi razveselijo tudi vso družino ali presenetijo starše, ko utrujeni pridejo iz službe. V šovu se bodo potegovali za naziv malega šefa Slovenije in denarne nagrade. A pravih poražencev ne bo. Prav vsi bodo deležni denarnih nagrad iz sklada 30.000 evrov, ki bodo namenjeni izvedbi projektov na šolah, s katerih prihajajo.

image
Foto: Mercator


Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije na Pop TV in glasujte! Šolam, ki bodo prejele največ vaših glasov, bo Mercator podelil donacije za dobre projekte.

Kako glasovati?
Ob nakupu izdelkov, označenih z Moje znamke, na računu prejmete kodo za glasovanje. Na malisef.mercator.si s prejeto kodo glasujte za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije.

Šolarji, ki tekmujejo v oddaji Mali šef Slovenije, bodo s prvimi tremi mesti, ki jih določi žirija, svojim šolam prinesli zmagovalne donacije, druge šole, ki tekmujejo v oddaji, pa so odvisne od vaših glasov. Zato glasujte in pomagajte razdeliti skupaj 30.000 evrov med šole, ki tekmujejo v oddaji Mali šef Slovenije.

Glasovanje poteka od 1. aprila do 2. junija 2019.