Kult316: za teorijo in prakso

Odprli so ga v ljubljanskem Šentvidu.

Objavljeno
26. oktober 2015 12.13
Novi prostori v BIC Ljubljana,Ljubljana Slovenija 20.10.2015 [Biotehniški izobraževalni center]
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič
Na tole odprtje smo šli pa še s posebnim zanimanjem! Malo se namreč nanaša tudi na naše delo. Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, BIC, ki ga poznate kot prizorišče rednih mesečnih preverjanj receptov, ki nam jih pošljete v natečaju, ima nov »oddelek«: kmalu bomo kuhali v Kultu316, centru kulinarike in turizma, ki so ga v odprli v ljubljanskem Šentvidu. To je hiša, kjer se bosta za dijake in študente srečali teorija in praksa.

Ime: kulinarike in turizem plus nadmorska višina Šentvida – Kult 316. V tej na videz ne prav veliki hiši sta, poenostavljeno, v malem združena ves turizem in kulinarika. Dijaki in študentje bodo lahko tu vadili v pravi hotelski sobi in konferenčni dvorani, vinski kleti in mikropivovarni, vodili in oskrbovali bodo kavarno in restavracijo. Skratka, vadili v skoraj realnem okolju tisto, zaradi česar so se vpisali na študij, ampak so prej na praksi spoznavali kar v šolski avli.

Na BIC, kjer se lahko pohvalijo s tradicijo, dolgo 160 let, imajo devet sred­nješolskih in dva višješolska programa, uči pa se pri njih vsako leto kakih 3000 ljudi, za različne stroke. Center namreč vključuje gimnazijo in veterinarsko šolo, živilsko šolo, višjo strokovno šolo ter medpodjetniški izobraževalni center.

Prenovo in opremljanje stavbe je v večini financirala Evropska unija, načrtovani strošek pa se je gibal okrog dveh milijonov evrov.

Toliko o formalnostih te novosti. Na predstavitvi pa smo izvedeli še marsikatero zanimivost, ki morda celo bolje kot arhitektura kaže, kako dijaki in študentje živijo in delajo. Letos so prvič pridelali svoje vino, v sodelovanju s P&F Jeruzalem Ormož, in sicer zvrst, mešanico sivega pinota in sauvignona, ob tem so spoznali tudi trte in delo v vinogradu ob blizu, vse do trenutka, ko se je rujna kapljica prelila v kozarec. Predstavili so ga v vinski kleti, kjer poučujejo vse vidike vinoznanstva, hkrati pa ob vseh najpomembnejših vinih slovenskih pokrajin zbirajo tudi take, ki so zanimiva v svetovnem merilu: našteli smo deset penečih se vin, nekaj manj kot petdeset različnih mirnih ter približno deset osnovnih tujih. Tudi vinska klet bo odprta za »zunanje« obiske, predvsem vodene degustacije, čeprav so ob odprtju priznali, da morajo natančen način dela še nekoliko premisliti.

Ker so tako moderni, so se tudi na BIC mladi organizirali in začeli variti svoje lastno pivo. Ob odprtju so ga že lahko predstavili. Gre seveda za ale, bolj butično od dveh mogočih osnovnih izvedb, pri kateri pivo nastaja z delovanjem kvasovk zgornjega vrenja.