Mastne kalorije: Hrana naj bo vaše zdravilo in vaše zdravilo naj bo vaša hrana

Farmacija skupaj v postelji z medicino: dinamični duo, ki dela več škode kot koristi?
Objavljeno
15. marec 2016 14.51
Klemen Rojnik
Klemen Rojnik

Citat v naslovu menda pripada Hipokratu, očetu zahodne medicine, ki je očitno že 400 let pred našim štetjem opazil povezavo med prehrano in zdravjem. Zato je še toliko bolj presenetljivo, kako je sodobna medicina pozabila na to osnovno dejstvo in na neki način zatajila svojega očeta.

Preden pa nadaljujem, se spodobi krajše pojasnilo. Po izobrazbi sem namreč farmacevt, v industriji pa sem preživel dobro dekado službenega življenja. Sicer ne neposredno v marketingu, a vseeno toliko blizu, da sem dobil približen občutek, kako se stvarem streže.

»Indoktrinacija« se začne že na fakulteti, v precej romantičnem slogu »za vsako bolezen rož'ca raste«. Sicer se sem pa tja sliši geslo »preventiva je boljša od kurative«, a kaj, ko je tvoj dohodek odvisen od dejstva, da nekaterih stvari ne razumeš. In si finančno motiviran, da celo iznajdeš rož'ce za bolezni, ki sploh ne obstajajo. Potem mimogrede pozabiš, da je precej več kot polovica bolezni posledica slabega življenjskega sloga.

Zato je šokantno, če že ne kontroverzno, da v celotnem študiju farmacije nismo imeli niti enega predmeta o prehrani ali ustreznem življenjskem slogu. Niti enega! In ko sem preveril trenutni predmetnik medicinske fakultete, mi je uspelo najti natančno nič (0!) predmetov na to temo. Hipokrat se obrača v grobu, naši zdravniki pa govorijo cvetke tipa »več se je treba gibati, manj jesti« ter »uravnotežena prehrana«. Varovanci pa se redimo in prvič v času človeške evolucije bodo naši potomci umirali hitreje kot mi.

Nočem izpasti preveč enostranski ali celo kot teoretik zarote, zato moram seveda tudi poudariti, da sodobna medicina pri nekaterih težavah, predvsem akutne narave, dela znanstveno fantastiko. Sem spadajo, denimo, presaditev srca in drugih organov, prišitje odtrganih udov, rekonstrukcija tkiv, izkoreninjenje in zdravljenje nekaterih infekcijskih bolezni, odprava fizičnih poškodb ... Same »nerealne« stvari, skoraj na meji čudeža, katerih kompleksnosti si tudi malo bolj izobraženi na tem področju ne moremo niti približno predstavljati.

Zato je toliko manj razumljiv totalen poraz na področju obvladovanja kroničnih »nenalezljivih« bolezni. Med vrhunci se najdejo kardiovaskularne bolezni, diabetes, psihološka in nevrološka obolenja, avtoimune bolezni ... In bolniki s po 15 različnimi tabletami na dan! Pri vseh teh medicina popolnoma odpove. Bi se dalo celo argumentirati, da naredi še več škode kot koristi z obljubo o tisti magični tabletki. »Ja, gospa, vse delajte kot doslej, samo tole tabletko še vzemite dvakrat na dan, pa bo bolje!«

En tak lep primer so statini, najbolje prodajana skupina zdravil v zadnji dekadi. Sto ljudi morate zdraviti z njimi pet let, da preprečite en infark. Toda hkrati povzročite še enega dodatnega diabetika in deset odstotkov bolnikov ima bolečine v mišicah. Bi kdo izmed vas kupil iPad, če bi delal le vsak stoti? Vsak deseti pa bi vas stresel ob prižiganju? Najbrž ne.

Ko pa že govorimo o tabletkah, obstaja ena, ki klinično dokazano učinkuje pri skoraj vseh sodobnih boleznih. Poleg tega še poveča psihične sposobnosti in dobro počutje in je za piko na i skoraj brezplačna. Zato bi upravičeno pričakoval, da jo zdravniki predpisujejo kot nori. Pa je žal ne.

In ker sem že ravno začel s citatom očeta medicine, naj s še enim njegovim tudi končam: »Hoja je najboljše zdravilo.« Mislim, da si jo skupaj s tabletko iz naslova lahko sami predpišemo. Brez farmacevtov in zdravnikov.

Klemen Rojnik je jedec, triatlonec in farmacevt.

***

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, ki vam jih serviramo vsak četrtek ob 15. uri, mu družbo delajo še:

- Teja Kuk, socialna delavka, prostovoljka in vodja projekta Skuhna

- Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Marko Jamnik, fotograf, pisec pivovarskega bloga in kmalu tudi čisto pravi pivovar.

- Uroš Štefelin, kuhar in gostinec, Vila Podvin