Odprta kuhinja: Festival Kulinart - med ljudmi je lepo

V Celju je pred tednom dni potekal 1. festival hrane in pijače Kulinart, na katerem smo bili – skupaj z BIC Ljubljana – posebni gostje. Na velikem odru smo se predstavili z zmagovitimi kavnimi mafini in navdušili obiskovalce.

Objavljeno
19. februar 2016 19.29
Festival Kulinart na Celjskem sejmišču.. V Celju 13.2.2016[Kulinart.kuhinja.gastonomija]
Ana Strnad Hočevar
Ana Strnad Hočevar
V sklopu manjših, mesečnih kulinaričnih dogodkov so na celjskem sejmišču prejšnji konec tedna izvedli prvi dvodnevni festival hrane in pijače Kulinart. Več kot 3000 ljubiteljem dobre domače, lokalno pridelane hrane in pijače se je predstavilo približno sto ponudnikov. S festivalom želijo organizatorji na enem mestu zbrati različne proizvajalce hrane in pijače, »predvsem tiste odlične, a manjše, ki zaradi svojega načina pridelave in predelave ne morejo konkurirati v trgovinah, saj nimajo zadostnih količin«, pove predstavnica za odnose z javnostjo pri Celjskem sejmu Nataša Vodušek Fras. »Hkrati pa želimo konceptu tržnice dodati zanimiv in pester spremljevalni program.«

Obiskovalci so si lahko na glavnem odru ogledali nastop Ane Žontar Kristanc, ki se je po svoji predstavitvi v petek popoldne, ko je sejem odprl vrata, z mladimi mamami do večera pogovarjala o prehrani dojenčkov in malčkov. Sobotni dan pa je skupaj z otroki začela Emilija Pavlič na dopoldanski delavnici, na kateri so pripravili mlečno kašo, ki so jo za pozen zajtrk potem tudi pojedli. Po Kulinartovi kuhinji se je v času kosila sukala Polona Požgan s svojim slavnim receptom za rižoto s teranom, pršutom in parmezanom, ki nam ga je zaupala tudi v novembrski številki Odprte kuhinje. Za poobedek pa sta s kavnimi mafini navdušili Neli Selan in Lea Sterle iz BIC Ljubljana. V prijetni predstavitvi sta pred našimi očmi pripravili sladico po receptu Mihe Pongraca, enega od zmagovalcev na našem mesečnem natečaju Naša sestavina – vaš recept. Za konec nastopa pa sta za piko na i ponudili še s čokolado oblite srčke, na katere sta, po želji obiskovalcev, ki so pred odrom naredili dolgo kolono, pisali posvetila in imena ljubljenih. Seveda sta vsem ustregli in kmalu so se ljudje po sejmišču sprehajali z njim ljubim imenom na srčku in izvodom naše priloge v roki.

Na stojnici Odprte kuhinje in BIC Ljubljana, v neposredni bližini glavnega odra, je bila ves čas gneča. Skorajšnja diplomantka Kimi, ki je bila na festivalu oba dneva, je takole povedala o dogajanju: »Danes je prav prijetno. Veliko ljudi se ustavi tukaj, sprašujejo, tudi kaj kupijo. Ponujamo sladko in slano pecivo in piškote, ki so jih pripravili slaščičarji in peki na naši šoli.« Na stojnici ni manjkalo mešanega čajnega peciva, brezglutenskih razpokančkov, ovsenih piškotov s suhim sadjem in slanih prestic v obliki srčkov. »Največ smo prodali ravno teh, ker je valentinovo, verjetno,« je pripomnila Kimi. Ob našem obisku je bila velika dvorana prijetno polna, ravno prav glasna in pozitivno energijo je bilo čutiti predvsem okoli glavnega odra. »Razpoloženje je danes res odlično, pozitivno in mladost­no, tudi zaradi mladih kuharjev z BIC Ljubljana,« je pritrdila Vodušek Frasova. Po njenih besedah ti mladi niso le odlični kuharji, ampak tudi zgovorni, simpatični motivatorji, polni energije. Seveda se strinjamo z njo. Neli Selan z BIC, izredno pomembna stalna članica strokovne žirije pri mesečnih natečajih naše priloge, je v soboto povedala: »Na odru je bilo super, obiska je bilo veliko več kot včeraj. Z Leo sva usklajeno sodelovali tudi v Kulinartovi kuhinji in odlično speljali pripravo mafinov. Res sva uživali, tako da se že veselimo naslednjega dogodka.«

Odzivi obiskovalcev so bili zelo pozitivni in verjamemo, da bo tako tudi v prihodnje, že marca, ko se bo dogajanje sicer spet prestavilo v eno manjših dvoran ali celo na prosto. Prireditve bodo še naprej brezplačne in bodo priložnost za druženje s poudarkom na hrani in pijači z domačih logov. Marca bodo v ospredju ribe in vina. Tudi mi bomo zraven. Mogoče prav z vašim receptom za pripravo rib ali kakšne druge postne jedi.