Odprta kuhinja in »Torte«

Našla sem rešitev in naredila torte – pisane, sočne, mične na pogled, vendar popolnoma nič sladke.

Objavljeno
02. april 2017 13.11
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc
Sončni in toplejši dnevi so brezplačen odmerek vitamina D3, prinašajo pa še večjo sproščenost, živahnost in obilo življenjske energije. In kadar je te na pretek, se poveča tudi želja po srečanjih, druženjih – še posebno če lahko ponudimo kaj tako slastnega, kot so slane torte.

S prijateljico sem bila na kosilu, in tik preden bi naročili desert, je na glas poudarila, da »gremo« kmalu v kopalke – in sva že soglasno odklonili sladko okušanje. To me je spodbudilo k poskusu: povabila bi prijatelje na kosilo, sladice pa mirno izpustila. Mislite, da bi se obneslo? Zanimiv bo odziv sladokuscev in kar slišim vprašanja, kako to, da ni nič sladkega, in ali res nimam niti domačega piškota. Priznam, tudi sama sem takoj našla obilo argumentov proti temu in prvi je, da so ravno sladice prelepe na krožničkih. Drugi: še tako ponesrečeno glavno jed lahko »popravimo« s sladico, saj je zadnji okus, ki ga gostje odnesejo s seboj. In še kar nekaj razlogov je bilo ...

Na koncu sem našla rešitev in naredila torte – pisane, sočne, mične na pogled, vendar popolnoma nič sladke, temveč slane, pikantne, mesne, zelenjavne. Presenečenje je bilo za vse veliko in odziv več kot zadovoljiv. Nihče ni niti pomislil na sladico, saj so imeli dovolj dela s pokušanjem različnih okusov, ker pa so torte nasitne, tudi prostora za kaj več ni bilo. Ne pozabite se ob vsakem ponujenem kosu pozabavati z različnini vini, ob kmečki torti pa le ponudite kozarec temnega piva.

Ideja je pred vami, preizkusite in morda vas spravi iz zagate tudi ob prihajajočih praznikih, saj lahko vse pripravite vnaprej in postavite v hladilnik.