Odprta kuhinja: Kraška zapeljivka

Sladica, da ji ni para. No, niti pri pripravi. To je recept, ki je teden dni povezoval ekipo nedeljskega kosila. Pa dober tek!

Objavljeno
20. maj 2016 18.56
Žana Kapetanović
Žana Kapetanović
Kraška zapeljivka
Brez sladkega v taki družbi ne gretesto

Sestavine:
  • testo:
  • 125 g masla, 2 rumenjaka
  • 150 g sladkorja, zavitek vaniljevega sladkorha
  • 70 g konopljine in 230 g bele moke
  • pol zavitka pecilnega praška
  • 1 dl kozjega mleka
  • 2 beljaka
  • nastrgana lupina bio limone
  • nadev:
  • marmelada 
(korenje, marelice, ingver)
  • strjenka:
  • 300 g kozjega jogurta
  • 100 g kisle smetane
  • 50 ml limoninega soka
  • naribana lupina bio limone
  • 100 ml kozjega mleka
  • 75 g trsnega sladkorja
  • 5 listov bele želatine
  • 150 ml sladke smetane
  • 3 žlice pistacijevih jedrc


Priprava:

  1. Za testo umešamo maslo, sladkor in rumenjaka. Počasi dodamo obe moki, ki smo ju presejali s pecilnim praškom. Dodamo stepena beljaka, vaniljev sladkor, nastrgano limonino lupino in kozje mleko. Dobro vmešamo. Pečico že prej vključimo na 180 stopinj, pekač namastimo, nanj vlijemo testo in pečemo 40 minut.
  2. Ko se testo ohladi, z okroglim kozarcem, ki ima dovolj oster rob (ali piškotnim modelčkom), izrežemo šest krogov. Krogi naj bodo v velikosti steklene posodice ali kozarca, v katero jih bomo položili. Vsakega prerežemo počez in med obe plasti damo po 2 žlički marmelade. Preostanek testa poljubno razrežemo in uporabimo za priboljške.
  3. Pripravimo strjenko: gladko zmešamo kozji jogurt in kozje mleko, kislo smetano, nastrgano limonino lupino in trsni sladkor. V hladni vodi namočimo želatino; nato jo rahlo ožamemo in v majhnem loncu pri nizki temperaturi raztopimo. V tankem curku jo vmešamo v limonovo zmes in za približno 30 minut postavimo v hladilnik.
  4. Ko se začne krema strjevati, čvrsto stepemo sladko smetano in jo na rahlo vmešamo. Vlijemo v posodico (ali kozarec), v kateri je že testo z marmelado. Sladico damo v hladilnik za najmanj 3 ure, še bolje čez noč.
  5. Tik pred serviranjem posujemo z zmletimi pistacijami in okrasimo z vršičkom poprove mete.