Odprta kuhinja Marjetke in Raaya

Marjetka in Aleš Vovk, ki ga bolj poznamo pod imenom Raay, sta nam odprla vrata svojega prijetnega doma.

Objavljeno
08. april 2016 16.03
Raay in Marjetka v kuhinji. Brezovica, 23. marec, 2016.[Raay,Marjetka,kuhinje,hrana,Brezovica,Aleš Černivec]
Ana Strnad Hočevar
Ana Strnad Hočevar
Tokrat smo se lahko prepričali, da lanska predstavnika Slovenije na Evroviziji, Maraaya, odlično sodelujeta tudi za štirimi stenami svojega doma. Ta je tudi njuna pisarna, zato se velikokrat kar mimogrede znajdeta v kuhinji. Povedala sta nam, brez česa v njej ne moreta.

#1 Kuharice. Je že res, da je na svetovnem spletu receptov še pa še, ampak glasbenikoma je bolj čarobno pogledati v kuharsko knjigo z lepimi fotografijami in tam poiskati pravi recept. Aleš Vovk, ki ga poznamo pod umetniškim imenom Raay, se zadnje čase precej posveča italijanski kuhinji, Marjetka pa raje poseže po kuharici o smutijih, ki si jih naredita za zajtrk, pa tudi o začimbah, ki so za simpatično pevko prava mala skrivnost. A zanjo ni ovir in tako se te dni predvsem kurkuma znajde v njunem jutranjem smutiju. Pri Vovkovih je konec tedna v nedeljo in ponedeljek, saj naša sogovornika največ delata ob sobotah. Takrat, ko je družina skupaj, pa radi kuhajo - golaž, testenine, rižote. Če gredo v gostilno, si največkrat privoščijo kitajsko hrano, ki jo imajo vsi štirje zelo radi. Kadar pa se ob posebnih priložnostih zbere širša družina, je to najraje kar doma, pa naj bo v Radomljah pri Marjetkini teti ali pri Raayevi mami na Jesenicah. »Ampak to so prave gostije,« navdušeno pove Raay. »Marjetkina babica naredi najboljšega jagenjčka daleč naokoli, moraš pa po takšni pojedini kar malo odležati,« se nasmehne.

#2 Pipa. Ionizirana voda, ki je ločena na kislo in bazično. Slednja je primernejša za pitje in pripravo smutijev, ima sladek okus in oba otroka, Vid (4) in Oskar (2), jo imata zelo rada. »Polna je kisika in hranilnih snovi, ki gredo naravnost v celice. Kisli del pa je dober za zalivanje rož in razne obrazne maske,« pove Raay. Pri kuhanju testenin se praviloma odločita za vodo iz bazične pipe, razen kadar je potrebujeta veliko v zelo kratkem času. Takrat pride prav voda iz navadne pipe, kar pa se ne zgodi prav pogosto. To posebno pipo imajo v hiški, v kateri živijo že sedem let, že od začetka in si življenja brez nje skoraj ne znajo več predstavljati. Dobra stran je, ker verjetno tudi zato popijeta veliko vode. »Je pa res, da vsakič ko pridem v kuhinjo, tudi ker sem žejen, hitro pogledam še v hladilnik in, ne boste verjeli, vedno kaj najdem tam notri,« v smehu pove Raay. »Ja, veliko in zelo rada jeva,« ga dopolni Marjetka. »Sva pa tudi trmasta, in če se odločiva za kakšno dieto, se je dosledno drživa, le motivacija mora biti prava,« še pove sogovornica. Poletje, recimo, zanju ni pravi motiv.

#3 Zabela za solato. Kombinacija česna, bučnega olja, kisa in himalajske soli je zmagovita za dobro solato, ki je pojesta zelo veliko. Za kosilo, večerjo, vedno, kadar jima zadiši. Zdaj je največkrat na jedilniku regrat s krompirjem in jajcem. Regrat dobita očiščen in pripravljen za zabelo. »Raay zna najbolje zabeliti solato,« pove Marjetka. »Najprej solim, pa premešam, dodam olje, pa spet premešam, na koncu še kis in česen,« doda Raay. Ker nimata časa rezati česna, ves čas uporabljata grobo mletega. Ustvarjalni par veliko dela od doma, kjer imata tudi studio in Marjetka svojo učilnico, zato si veliko kuhata sama. Za štedilnikom največ časa preživi glasbenica, zelo rad pa kaj pripravi tudi Raay. »Ja, Marjetka sicer kuha, ampak ne uživa v kuhi. Prepričana je, da kar naredi, ni okusno. Jaz pa njenim jedem dodam malo začimb in na koncu vedno izpade odlično,« pove Raay. Marjetka mu prikima in pripomni, da se kljub vsemu vedno potrudi in tako za večerjo ponavadi jedo tople obroke ter se poskušajo izogibati »kruhu in namazu«.

#4 Čajniki. Ko se zakonca za nekaj navdušita, se tega lotita resno in vse podrobno raziščeta. »Temu primerno se potem tudi opremiva,« pove ustvarjalec. Čajnika tako nimata le enega, ampak jih je vsaj pet. In vse sta si kupila lani za Miklavža. Zvečer si rada pripravita skodelico čaja in ga počasi srkata. »Trenutno najraje pijeva mate čaj, pa domačega, metinega, ki ga je prejšnje leto naredila moja mama,« pove Raay. Z mlekom ga ne mešata, namesto sladkorja pa raje uporabita javorjev sirup v zelenih čajih in med in limono v metinem. Marjetka pove, da si ga tudi čez dan velikokrat privoščita, najbolj pa jima je všeč, ko ga lahko v slogu ponudita gostom. Naredita tudi kakšnega posebnega. Recimo z naribano ingverjevo korenino, pa japonski čaj, tudi sladki koren. Čez dan si Marjetka rada skuha tudi kavo, ki pa je Raay ne pije. Drugače jesta prav vse, od leta 2011, ko je Raayu umrla babica, pa sta na zdravje in kakovost življenja začela gledati drugače. Ozavestila sta se in se kar najbolj poskušata držati zdravih smernic. »Ampak brez pretiravanja, zdrava mera je vedno pomembna,« poudari Raay.

#5 Mešalnik. Edina naprava v hiši, ki je res v uporabi. »V njem delamo omake, smutije, juhe. In zlahka se očisti,« pove Marjetka. Mešalnik je prišel k hiši po odlični avokadovi presni torti, ki sta jo pred časom jedla v neki ljubljanski gostilni. Bila je tako dobra, da je šel Raay v izvidnico, kako se pripravi, dobil podrobna navodila in po njih je bil nujen mešalnik. Za eno njunih obletnic je svojo življenjsko sopotnico presenetil z doma narejeno torto in od takrat je mešalnik nepogrešljiv pripomoček v kuhinji Vovkovih. Ker je najmlajši član družine občutljiv na pšenico, Marjetka za rojstni dan vedno sama speče torto. To leto je naredila odlično v obliki Spidermana. »Ja, to je bila res mojstrovina!« jo pohvali Raay. Rojstnodnevne torte še nista naročila v slaščičarni in je niti ne bosta. »Jaz sem navajena, da je torta narejena doma, in sem vedno govorila, da bodo tudi moji otroci dobili pravo domačo torto. Čeprav jo delam do treh zjutraj,« se nasmeji Marjetka. Lahko ji le prikimamo, kajne?