Odprta kuhinja: Najboljši češnjevi recepti

Končali smo majski izbor najboljših receptov bralcev. Za vas imamo pet idej, ki na prvo mesto postavljajo češnje.

Objavljeno
04. junij 2016 13.20
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič
Končali smo majski izbor najboljših receptov bralcev: tokrat imamo za vas pet idej, ki na prvo mesto postavljajo eno najbolj seksi sestavin poznopomladnega časa, češnje. V kakšne gastronomske antologije se z njimi najbrž ne bomo prebili, je pa to dobra, krepka domača hrana. Kar je, resnici na ljubo, tudi večji del našega kuharskega vsakdana.

Spomnimo: vsak mesec nam pošiljate recepte z določeno temo, mi pa jih potem pregledamo, izberemo najbolj zanimive, nove, drugačne in take, ki se najbolje obnesejo tudi v praksi, nagradimo. Češnje so prvo nagrado v našem majskem izboru prinesle Mariji Pišek iz Trbovelj: predlaga drugačno izvedbo pice calzone. Imenitna ideja, s katere koli strani jo pogledaš: vključuje še drugo opojno sestavino tega časa, bez­govo in akacijevo cvetje, je preprosta za pripravo, ni presladka, poleg tega pa, smo se strinjali ob ocenjevanju, je ta oblika kot nalašč za kak piknik: vse je lično zaprto v velik žepek. Edini dodaten predlog, ki ga je imela mlada komisija z BIC Ljubljana (Neli Selan, Tjaša Grčar, Jan Mohorič), kjer pripravljamo zmagovalne recepte, je, da bi češnje lahko prej še macerirali, na primer v žganju. Morda dodali nekaj medu, skratka, poskrbeli za še en poudarek v ustih. Drugače bi bilo seveda tudi, če bi imeli zrele, temne, sladke češnje, tiste, ki so bolj značilne za drugi del sezone; naše so bile, recimo tako, povprečne in je bil njihov okus bolj medel oziroma ga je prevpil okus po bezgovem cvetju. Tudi s tem ravnajte z občutkom: hitro je dovolj, še posebno ko so kalconi še vroči, ta aroma izstopa. Ta recept je navdušil tudi našo Mojco Koman, ki izmed desetih polfinalistov izbere peterico za finale – takoj se je odločila, da bo zagotovo šel v poskus v njeni domači kuhinji. In to še isti dan. Gospe Pišek pošiljamo zmagovalni bon v vrednosti 120 evrov.

Ker dobro vemo, kje v Sloveniji rastejo najboljše češnje, smo med finaliste izbrali tudi star recept, ki prihaja prav s koncev okrog Goriških brd. Ksenija Bratina Makovec iz Vipave nam je poslala svoj spomin, recept za češnjevo župco, kakršno je, pravi, za otroke nekdaj kuhala nona Lojska. »To je star in sila preprost recept, kako narediti zelo okusen posladek iz češenj in hkrati nasititi lačna usta. Nam otrokom ga je nona pripravljala od prvih do zadnjih češenj, kot sladico po kosilu ali popoldansko malico, včasih tudi za večerjo, če se tisti dan še nismo najedli češenj z drevesa,« izvemo od pošiljateljice. Dragocenost njenega recepta je v tem, da kaže vsakdanjo iznajdljivost naših prednikov, ki so znali dodobra izrabiti vse, kar je zraslo okrog hiše. Drugo mesto in bon za 60 evrov.

Tretje: izbrali smo ga zato, ker je vsaj malo presekal testeno-češnjeve kombinacije, ki so predstavljale devet desetin prejetih receptov. Češnje z rdečim zeljem, denimo kot priloga mesu, niso zapletene, bodo pa vsekakor pritegnile pozornost in dodale nekaj sezonskega, pomladnega okusa tudi k težjim jedem, ki jih bodo spremljale. Tretje mesto smo v tokratnem izboru podelili Mariji Šalehar iz Kočevja. Dobila bo bon v vrednosti 40 evrov.

In še testene kombinacije. Posebnost štrukljev in češnjevih balončkov je pravzaprav v tem, da so oba predloga poslali otroci. Nejc Klobasa priporoča svojo izpeljanko štrukljev s češnjami. Med peterico smo recept uvrstili, ker so štruklji pač vseslovenska jed in ljubezen in je dobro ves čas osveževati in dopolnjevati znanje. Če se jih boste lotili, predlagamo, da vseeno vse češnje zrežete na koščke in uporabite pasirano skuto, drugače se v štruklju naredijo prevelike luknje, zračni mehurji, in ga je na koncu težko lepo razrezati. Mladi kuharji tudi menijo, da bi bilo pol ure kuhanja dovolj.

Češnjeve balončke pa pripravljata Aurora in Ivona iz Ormoža, desetletni dvojčici, ki sta očitno radi za štedilnikom: ena bolj kuha, druga se raje posveča slaščicam, smo prebrali. Balončki: gre pravzaprav za češnjeve cmoke, ampak z dobro zamišljeno zgodbico, ki kaže, kako lahko otroke motiviramo za kuho, kar se nam je zdelo res lepo. Mojca Koman celo meni, da je recept, ki sta ga poslali dvojčici (seveda s pomočjo staršev), največji uspeh te akcije do zdaj.

In ob katerih predlogih nam je bilo žal, da je v finalu prostora samo za peterico? Izpustili smo priložnost, da bi naredili šport iz peke potic: potem ko je bila velika uspešnica koruzna, s čokoladnim nadevom, je bila tokrat v polfinalu še ena: potica s češnjami in prav tako čokolado Slavice Zbičajnik. Morda bi nam moralo biti tudi žal, da nismo pokusili češenj, vloženih v kis, predloga Zmage Antončič, ki sicer sledi stari nemški tradiciji: tako vložene češnje najdete v zbornikih znamenitih receptov. Potem so tu še razni štruklji, pa modernejše izvedbe, kot so češnje s čajem matcha.

Recept za kalcon je že pri Tomažu Kavčiču, ki vsak mesec zmagovalce predela po svoje: nadgradi z znanjem in domišljijo vrhunskega mojstra kuhinje, poeta štedilnika, kakor so ga nekje opisali. To bo zanimiva zgodba – Primorec in češnje!

Pošiljajte nam svoje predloge za junijsko temo, lahke poletne recepte: uporabite elektronski obrazec ali navadno pošto, vsa navodila so na zadnji strani naše priloge.