Odprta kuhinja: Piknik za rdeč nagelj

Razmišljam, kaj nam je še ostalo od tistega pravega prvega maja. Osemurnega delovnika že zdavnaj ni več. Parad in zborovanj tudi ne.

Objavljeno
22. april 2016 18.14
Saša Drobnič Škrjanec
Saša Drobnič Škrjanec
Gotovo se bo v teh dneh pred praznikom dela veliko govorilo o statistikah in pravicah. Pa o poklicnih boleznih in plačnih razredih. Zanimiv se mi zdi podatek, da praznika dela na prvi maj ne slavijo v ZDA, kjer se je v Chicagu vse sicer začelo leta 1886. Praznik dela je tam na prvi ponedeljek v septembru. Pri nas in v drugih državah, kjer ga še danes tudi urad­no praznujemo, so zborovanja in parade zamenjali šolske počitnice, prvomajska turistična potovanja, delo na vrtu in seveda, pikniki z obveznim kurjenjem žara.

Pa še en fin del tega praznika na srečo našega delovnega ljudstva ostaja: kres na predvečer, rdeč nagelj v gumbnici, tu in tam kakšen mlaj ter jutranja budnica z godbo.

Če nam bo vreme v prvih dneh maja naklonjeno, bo prav gotovo povsod po naši zeleni deželi zadišalo po dobrotah z žara. Če vas »pleh muzika« ne bo zbudila prezgodaj in če ne boste preveč utrujeni zaradi večernega kurjenja kresa na bližnjem hribu, si zjutraj pripnite rdeč nagelj na srajco – v čast vsem delovnim rokam tega sveta. Ne pozabite pravilno izobesiti zastave. Prav zares vse premalo spoštujemo ta simbol naše domovine, saj to ni simbol politike, ampak naše ljube dežele, ki nam daje prostor za vsakodnevno bivanje, srečevanje s prijatelji in kulturo besede. Rdečica nageljnov lahko okiti tudi mizo za piknik. S tribarvnim belo-modro-rdečim trakom jih povežite v šopek z rožmarinom ali roženkravtom. Tudi peteršilj bo dober, če ne gre drugače. Postrezite si s prav imenitnim jabolčnim pivom. Nič ni narobe, če vas bo janeževa zvezda mimogrede spomnila še na preteklo kombinacijo s srpom.

Na žaru specite hrustljavo nekvašeno pogačo, ki ste ji dodali sir močnega okusa. In ko bo žar že ravno zakurjen, vrzite na razbeljeno rešetko perutničke. Tokrat sem jih začinila z navdihom Azije, saj je praznik dela vendar mednarodni. Ker pa so burgerji letos res na vsakem koraku kulinarični hit, naj tudi pri vas ne manjkajo v izpeljanki sendvič burgerja z makovko in sezonsko svežimi šparglji. Kaj pa sladica? Prostora v trebuhu bo ostalo ravno še za kozarček jabolčnega piva. Pa ne pozabite si tu pa tam prisloniti nagelj k nosu, dišal bo bolj kot kaka imenitna sladica.

Perutničke s čilijevo omako in koruzo
Da bomo čili in zdravi

Sestavine:
  • 0,5 kg piščančjih perutničk
  • 3 stroki česna
  • sol, poper, rdeča paprika
  • 0,5 dl belega suhega vina
  • 5 zelenih čilijev
  • sok polovice limete
  • 150 g koruznih zrn
  • svež koriander
  • 2 mladi čebuli
  • oljčno olje
  • sol, poper

Priprava:

  1. Perutničke operemo in osušimo. Natremo jih s soljo, poprom in na drobno nasekljanim česnom. Potresemo še z rdečo mleto papriko, prelijemo z oljčnim oljem in belim vinom.
  2. Pustimo vsaj dve do tri ure, da se lepo marinirajo.
  3. Mlado čebulo in čili na drobno nasekljamo. Začinimo s soljo in poprom ter prilijemo limetin sok in oljčno olje. Dodamo koruzna zrna in natrgan koriander.
  4. Perutničke spečemo na odprtem žaru. Pečene postrežemo in prelijemo s čilijevo omako.

Namig: Zraven lahko ponudimo tudi grški jogurt in nekvašen kruh.