Odprta kuhinja: Pirhi v barvah narave

V velikonočno košarico, k ponedeljkovemu obilnemu zajtrku in v čas okoli velike noči nasploh sodijo pisani pirhi.

Objavljeno
18. marec 2016 12.19
A. S. H.
A. S. H.

Pobarvani, okrašeni, prelepljeni, čipkasti, mozaični – tehnik barvanja in okraševanja jajčk je veliko. Prepustite se domišljiji in iznajdljivosti pri njihovi pripravi. Mi pa vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov, kako bodo še lepše zacveteli v vašem domu.

Pirhi, dobri za pojest

Najprej naj spomnimo, da naj bodo jajčka stara vsaj tri do pet dni, da se bodo lepše lupila. Membrana svežih jajčk preprosto še ni dovolj »zrela« in se trdno drži lupine, zato jih težje olupimo. Za pirhe so najprimernejša tista jajca, ki se v vodi postavijo pokonci, ker se v njih počasi oblikuje zračni žep. Če splavajo na vrh, pa so le še za v smeti. Trdo kuhana jajca so torej osnova za pirhe, zato naj bodo pripravljena pravilno in brez nepotrebnega kuhanja. Pomembno je, da so v loncu le za centimeter prekrita z vodo in položena drugo zraven drugega, nikakor ne na drugem. Kuhamo jih do vrelišča, potem pa odstavimo s kuhalne površine in jih v vroči vodi pustimo ležati še 15-20 minut - odvisno od velikosti jajca. Naša standardna, ki jih kupimo v trgovini, naj v kropu čakajo še 17 minut. Potem jih preložimo v ledeno vodo za vsaj 10 minut. V tem času se, pravijo poznavalci, med beljakom in lupino ustvari tanek parni žep, ki pripomore, da jajčka še lažje olupimo. Tako pripravljena ne bodo imela gumijastega beljaka in rumenjak bo vabljive žive barve, brez sivega ovoja. Oboje je namreč znak, da so se kuhala predolgo.

Naravni odtenki pirhov


Je že res, da barve, ki jih dobimo z uporabo naravnih materialov, niso tako močne, kot če bi barvali s kupljenimi, in res je, da je takšno barvanje bolj zamudno, saj je potrebna priprava. Vam pa lahko že pri pripravah in potem pri namakanju kuhanih jajc pomagajo tudi otroci. Navodila za pripravo barve iz naravnih sestavin za barvanje pirhov gredo tako: izbrane dele rastline zavremo v litru vode, v katero smo dodali dve žlici belega kisa. Naj vre približno pol ure. Obarvano tekočino precedimo v lonček in ohladimo. Že prej skuhana jajca potopimo v ohlajeno barvilo in jih pustimo namakati različno dolgo. Da bodo pirhi enakomerno obarvani, jih moramo vsake toliko časa obrniti, tukaj vam lahko pomagajo tudi najmlajši. Ko so pirhi pobarvani, jih premažemo s kosom slanine, da se lepo svetijo.

Barve, ki jih najdemo v okolici


Kurkuma in žafranika jajca obarvata rumeno, čebulni olupki nam dajo rdeče-rjavo barvo, z rdečo peso in borovničevim čajem dobimo vijoličaste pirhe, če jih namakamo v špinači ali koprivah, postanejo zeleni, modri pa, če uporabimo pripravek iz rdečega zelja. Namakanje v teranu ali refošku bo dalo jajcu temno rdeč odtenek, močan šipkov čaj pa nežno rožnatega. Da bodo barve iz naravnih sestavin bolj izrazite, uporabite svetlejša jajčka, saj se takšna lupina hitreje in močneje obarva.

Za okras


Če jajčk ne želite namakati v barvni mešanici, pa jih lahko spihate. Na obeh straneh s šivanko naredite luknjico in pihnete beljak in rumenjak ven, lupino pa pobarvate s čopičem in okrasite po svoje. Takšnih jajčk sicer ne boste mogli pojesti, bodo pa lep okras vašega doma.