Odprta kuhinja: Pod svobodnim soncem

Ljuba moja domovina, vse najboljše. Izobesila sem zastavo v tvoj pozdrav. Bela, modra, rdeča je naša sreča.
Objavljeno
24. junij 2016 22.43
Saša Drobnič Škrjanec
Saša Drobnič Škrjanec
Odprla sem že najboljšo slovensko penino in nam vsem nazdravila. Na zdravje!

Pa ne bom mešala domovine s politiko. Domovina je tam, kjer je dom. Dom pa je tam, kjer je srce. Slovensko srce. Domovina smo ljudje, so naša polja in gozdovi, so pogovori na vasi in srečevanja v mestu, so ovinkaste stranske poti in hitre ceste, je modro nebo in so deževni oblaki. Domovina je večerni nasmeh otrok in jutranji zvon, je radost ob praznični mizi in žalost ob slovesu. Pražen krompir in lahka poletna solatka. Kjer na ohceti dobiš piškote za domov in kjer goste obuješ v hišne copate. Domovina je tam, kjer je doma slovenski jezik, kjer se milo poje in glasno preklinja. Po slovensko, seveda. Tudi v dvojini. Je tam, kjer imamo rodilnik in 46 narečij. Je tam, kjer se pod svobodno sonce zlekneš in slovensko bereš. In je tam, kjer je poet na glavnem trgu glavnega mesta, in ne kak kralj, vojskovodja ali general.

Na dan državnosti me navdihuje jezik. Pa ne goveji kuhan, slasten in dišeč, ampak naš, slovenski. Zapisan v knjigah in velikokrat premalo spoštovan v vsakodnevnih stikih. Preveč poenostavljeno natipkan na pametnem telefonu in površno natisnjen v mnogih tiskanih medijih. Mimogrede, zadnjič sem spet zasledila slovnično briljanten zapis: 20% popust na vsa mleka …

Berimo slovenske knjige in slovenske avtorje. Imejmo radi naš jezik in spoštujmo njegovo zahtevnost. Prihajajo počitnice in čas branja na plaži, v senci dišečih borovcev ob bučanju valov. Beremo lahko tudi pod jablano, skriti med dišečo sivko ali obkroženi z vršaci. Zraven pa preprost prigrizek, osvežilni napitek za suho grlo ali kaj sladko sezonskega. Hrustljavi krekerji iz domače pečice so res fini. Meni so bili ohlajeni veliko boljši kot topli. Grahova pomakica pa imenitno osvežujoča. Če niste ljubitelj svežega koriandra, pač uporabite sveži peteršilj ali poprovo meto. Če ponavadi sardelice cvrete v olju ali vržete na žar, poskusite te s parmezanom, ki jih preprosto spečete v pečici. Pohrustali smo vse, s kostmi in repki vred. Sadje v kornetu je fantastično, čokoladno jagodičasto in zamrznjeno jogurtasto. Za piko na i pa neprekosljiva kombinacija penine in domačih vrtnic ali šipkovih cvetov. In lepo prosim, naj bo penina kaka boljša in slovenska! Škoda bi bilo priokusa.