Odprta kuhinja: Prilika o dvanajstih mafinih

Teden najbolj pravljičnih počitnic v vsem letu izkoristimo za to, da se v kuhinji zavrtimo skupaj z otroki. 

Objavljeno
24. december 2016 09.05
Žana Kapetanović
Žana Kapetanović
Ponujamo vam tri recepte za testo, ampak to je samo osnova. Mojstrico sladkega oblikovanja Uršo Sonnenwald smo zaprosili, naj pokaže nekaj idej, kako lahko ustvarjamo sami. Presenečeni boste, kaj vse zmorete. Urša je bila tudi. Namreč ...

Pred devetimi leti ta modna oblikovalka ni znala speči niti mafinov. »To ni zame,« je rekla ob prvi peki in jih vseh dvanajst zabrisala v smeti. Danes je mojstrica izdelovanja dekoracij iz sladkorne mase, o tej kuharsko-oblikovalski umetnosti poučuje tudi druge. V šali pove, da je v njen do takrat mirni svet treščil »komet«, narejen iz sladkorne mase.

Če se vam torej zdi, da ne znate in da nikakor ne bi mogli narediti tako lepih piškotkov, kakor vam predlaga na naslednjih straneh, pomislite na mafine v smeteh.

Potice pa ne

Čez čas je Urša namreč znova poskusila. In potem, trmasta kot je, znova in znova. Potem je za družino in prijatelje dolgo pekla samo mafine. Če bi ji takrat kdo dejal, da bo o peki tort in drugih slaščic poučevala druge in da bo postala prava mojstrica izdelovanja dekoracij iz sladkorne mase, mu najbrž ne bi verjela.

Nikoli se ne naveliča svojega dela. Ker ga je ogromno in vsak dan profesionalno peče, decembra pa še toliko več, bi človek pomislil, da si za božične praznike privošči oddih, pa ni tako. Božični prazniki Urši Sonnenwald zelo veliko pomenijo, čeprav se tudi sicer ves čas ukvarja s peko peciva.

Priprave na veseli mesec se zanjo začnejo prvi teden v decembru, poslovno pa še nekoliko prej. »Z otrokoma postavimo smrekico, povabimo nečakinjo na peko piškotov in okraševanje medene hišice, z možem pa skrbno izbereva meni za božično večerjo. Moje področje so seveda sladice. Na božični dan vstanemo zelo zgodaj in odpiramo darila. Ne boste verjeli, a potico mi speče prijateljica, sicer pa zdaj večino dela opravi že njena 12-letna hči.

December: na polno


V decembrskem času je Urša Sonnenwald s svojo manufakturo Cukerčki, ki je specializirana za peko unikatnih slaščic, polno zaposlena. »Tudi v tem času v glavnem delam torte po naročilu, ob tem pa tematske cupcake, položene v škatlice, ki so lahko prav ljubko darilo. Sama imam rada minimalistično okrašene torte, ko dve- ali večnadstropno torto krasi en sam dominanten okras,« pripoveduje.

»Na tečajih v tujini sem se naučila izdelovati filigransko dodelane vrtnice in druge rože iz sladkorne mase. Delo je izredno zahtevno, tako da potrebuješ kar nekaj časa, da izdelaš nekaj lepega. Tak okras se mora sušiti 24 ur, šele nato ga lahko še enkrat obdelaš in dokončaš. Izdelujem tudi vrtnice s cvetnimi listi iz čipke,« pripoveduje.

Urša bi nekega dne rada imela svojo sladkorno akademijo, ker zelo rada poučuje. Rada bi šla v Argentino na delavnico svojega vzornika Carlosa Lishettija in rada bi izdala knjigo z nasveti za izdelavo okraskov, kakšno je izdal ta njen vzornik.

Zdaj pa kar korajžno in ne pozabite: v življenju nikoli ne veste, katerih je vaših 12 mafinov.