Odprta kuhinja: Zadnji avgustovski piknik

Naj otroci naberejo koruzo, olupijo hruške in pripravijo pogrinjke ...

Objavljeno
28. avgust 2015 11.46
Besedilo in recepti Saša Drobnič Škrjanec Vir fotografij: www.foodstylist.si in www.jagababa.si
Besedilo in recepti Saša Drobnič Škrjanec Vir fotografij: www.foodstylist.si in www.jagababa.si

September je skoraj tu. Šola in meglena jutra. Še imamo čas, da še avgusta pocrkljamo otroke, preden gredo spet med sošolce in novim šolskim dogodivščinam naproti! Naredimo si veselje s hitrim poznopoletnim piknikom. Če potrebujemo navdih, je lahko piknik v slovo mornarskemu poletju ali v pozdrav pisani jeseni. Lahko je tudi pod dežniki, v vetrovki in škornjih.

Naj otroci naberejo koruzo, olupijo hruške in pripravijo pogrinjke. Zvitek papirja za risanje ali tisti papir za zaščito pri pleskanju je z lahkoto in domišljijo mogoče porisati z vzorci, cvetjem, hruškami, listki in pikami. Z vodenimi barvicami preprosto naredimo tudi »razpihanke«. Pa bo ta umetniška plahta namesto namiznega tekača. Če ima očka voljo, se danes že skoraj na vsakem vogalu lahko kupi barva za šolske table. S čopičem po kaki stari večji deski in že je tu tabla piši-briši. Najprej za zabavo, potem pa jo lahko obesimo v kuhinjo in nanjo pišemo dnevne oz. tedenske družinske obveznosti ali popoldanske urnike. Tako mimogrede, preden boste svoje pridne šolarje vpisali na vse mogoče obšolske in popoldanske dejavnosti in tablo zapolnili do zadnje proste črne površine, pa le preberite kak strokovni članek o tem, da smo na dobri poti, da bomo svoje male oropali otroštva … Naj le ostane kako popoldne v tednu za to, da boste skupaj pekli piškote, zamesili kruh, igrali človek ne jezi se in ponovili tale avgustovski piknik kar sredi dnevne sobe.

Današnje jedi so preproste za pripravo in zanimivih okusov. Dobro, saj vsi vemo, da imajo otroci najraje preverjene okuse. Včasih pa je vseeno treba prestopiti tisto varno stran. Ni ga čez domači ledeni čaj, čeprav otroci najbrž ne bodo ravno takega mnenja. Predvsem tisti najmlajši, ki jim je »ice tea« iz plastenke tako noro dober. No, saj lahko poskusite zmešati približno 24 kock (po štiri grame) sladkorja v liter domačega ledenega čaja. Lahko jim pa to vsaj pokažete. V koruzne »piškote« smo skrili svežo poletno zelenjavo in mogoče nam uspe zvijača, ker ljudje pač pogosto jemo tudi z očmi. Ampak ti žepki so res imenitnega okusa. Mi smo jih pomakali kar v navadni jogurt po grško. Nato pa piščančja nabodalca in pečena koruza. Dve klasiki z žara smo združili z breskvijo. Breskev na žaru dobi prav sočno razkošen sladko dimljen okus. Pa še »grande finale« z dobro ohlajenim mlečnim rižem. Hruške debeluške, kokos in cimet. Kokos zadiši po odhajajočem poletju, hruške nas spom­nijo na tisto klasiko o ježku, ki teka, teka, cimet je pa za obet skorajšnjih zimskih počitnic. Bodi optimist.

Ledeni čaj
Prav imenitna pijača

Sestavine:
liter vode
6 filter vrečk sadnega čaja (oz. najljubšega)
7 velikih žlic medu
sok 2 limet ali limon
sveža meta

Priprava:
Čaj skuhamo in malo ohladimo. Sladimo z medom in začinimo z limetinim sokom ter svežo meto. Dobro ohladimo. (V vročem poletju smo ga še dodatno hladili z ledom, v katerem so lebdele zamrznjene maline in jagode.)

Namig: Če ga boste postregli odraslim, lahko dodate sok ene sveže kumarice in za prst na čips narezanega svežega ingverja. Lahko tudi malo belega ruma.