Okusna tradicija: Kaj je JRE (Jeunes Restaurateurs)?

Združenje JRE je združenje mladih gostincev, ki je prve slovenske restavracije sprejelo v svoje vrste leta 2007.

Objavljeno
23. marec 2017 13.00
Uroš Štefelin
Uroš Štefelin

Že odkar sem na samostojni kuharski poti, sem si želel, da bi lahko deloval v res dobri družbi, izmenjeval izkušnje, delil znanje, reševal probleme ... Saj vemo, Michelin so za zdaj zgolj sanje, Gault Millau me je opazil, izziv pa je bil JRE. Zato bi vam rad predstavil to združenje, v katero je bila naša restavracija sprejeta z letom 2017. Res sem počaščen, da lahko plujem naprej z najboljšo kuharico na svetu Ano Roš, z eminentnim Tomažem Kavčičem in z drugimi navdihujočimi prijatelji kuharji.

Združenje JRE (Jeunes Restaurateurs) je združenje mladih gostincev. Nastalo je leta 1974 v Franciji in je prve slovenske restavracije sprejelo v svoje vrste leta 2007.


Združenje JRE je nastalo v Franciji leta 1974. Foto: Žiga Intihar

Za zdaj je to združenje v Sloveniji edino takšno, v katero so vključene restavracije z vsega sveta. Pogoj za vključitev je predvsem kakovost! Združenje je izredno prepoznavno v tujini in ga lahko izkoristimo predvsem za promocijo Slovenije kot kulinarične destinacije. Druži nas talent in strast do poklica ter želja po izmenjavi izkušenj.

V Evropi je v združenje vključeno okrog 350 restavracij in 160 hotelov v 16 državah: v Avstriji, Belgiji, na Hrvaškem, Danskem, v Nemčiji, Franciji, Italiji, Luksemburgu, na Nizozemskem, Poljskem, v Sloveniji in Združenem kraljestvu. Chefe poleg talenta in strasti do poklica združuje tudi strast do lokalnih sestavin ter proizvodov. Njihova kuhinja je zelo ustvarjalna, a obenem ohranja sled tradicije.


Restavracije
JRE so posebne zaradi svojih lokacij, interierja, vzdušja in storitev. Foto: Žiga Intihar

V Sloveniji je v združenje vključeno 14 restavracij:

Gostilna Rajh, Bakovci
Pikol, Nova Gorica
Rizibizi, Portorož
Hiša Franko, Kobarid
Gostilna Mahorčič, Rodik
Pavus, Laško
Restavracija Dam, Nova Gorica
Ošterija Debeluh, Brežice
Pri Danilu, Reteče
Gostilna pri Lojzetu, Zemono
Vila Podvin, Radovljica
Skipass Hotel, Kranjska Gora
Hiša Denk, Zgornja Kungota
Gostilna Rakar, Trebnje

Poleg lastnosti chefov in restavracij JRE po svetu (talent, strast do poklica in do lokalnih sestavin ter proizvodov, ustvarjalna kuhinja s sledmi tradicije, posebne lokacije, interier, vzdušje in storitve v restavracijah) je za JRE Slovenija zelo pomembno, da vzgajamo mlade kuharje, svoje pomočnike, in jih vključujemo v predstavitve, da postopoma prevzemajo odgovornosti, in z njimi gradimo novo kulinarično prihodnost Slovenije. Zelo pomembni za nas so tudi odnosi in vpetost v lokalno okolje.


Vsi, ki smo v združenju, smo tudi lastniki restavracij in nas lahko vedno spoznate. Foto: Žiga Intihar

Kaj počnemo poleg kuhanja? Letno načrtujemo različne aktivnosti:

- teden restavracij JRE
- skupne predstavitve na obstoječih dogodkih, povezanih s kulinariko
- predstavitve na poslovnih in turističnih borzah
- predstavitve na turističnih in protokolarnih dogodkih za promocijo Slovenije v tujini
- izmenjavo naših zaposlenih z zaposlenimi restavracij JRE po svetu
- opravljanje delovne prakse dijakov in študentov v naših restavracijah
- vzpostavitev prodajnih ponudb TASTE JRE Slovenia (promocija raznovrstnosti Slovenije)


Predstavljeni smo na mednarodni spletni strani www.jre.eu, na facebooku in instagramu. Foto: Vila Podvin

Kaj želimo v prihodnosti skupaj s partnerji?

Vpetost v lokalno okolje, pomoč drug drugemu in spodbujanje partnerstev so za nas izrednega pomena. Vzpostaviti želimo mrežo naših dobaviteljev, partnerjev, s katerimi bomo tesno sodelovali in promovirali drug drugega. V prodajne ponudbe TASTE JRE Slovenia bi radi vključili ponudnike nastanitev in pridelovalce, s katerimi nas družita kakovost in odnos do tradicije ter trajnosti.

Radi bi poudarili, da je združenje izredno prepoznavno v tujini, da je večina članov v tujini okronana tudi z Michelinovimi zvezdicami, da »foodiji« vedo, da je JRE garancija kakovosti. Radi bi povedali turističnim agencijam, organizatorjem dogodkov, naj v svoje programe vključijo doživetja v restavracijah JRE, poudarijo, da v Sloveniji deluje 14 odličnih restavracij JRE. In lažje bomo vsi skupaj promovirali in prodajali doživetja v Sloveniji!

V nedeljo odhajamo na kongres JRE v Luzern, kjer bomo s ponosom predstavljali Slovenijo.

Skupaj smo močnejši!

***

Uroš Štefelin je vrhunski kuharski mojster in solastnik restavracije Vila Podvin, ki navdih za svoje kulinarične stvaritve črpa iz lokalnih sestavin in tradicije.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vam postrežemo vsak četrtek ob 15. uri, mu družbo delajo še:

Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster in lastnik podjetja Sladkozvočje.

Anita Lozar in Matej Pelicon, pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.