Okusna tradicija: Natakar, moja desna roka

»Prekrižaril« sem internet in nisem našel niti ene ponudbe za izobraževanje profesionalnih natakarjev.
Objavljeno
11. januar 2018 10.13
Uroš Štefelin
Uroš Štefelin
Kuharska šola chefa Uroša nudi neformalna izobraževanja za ljubitelje kuhanja, profesionalne kuharje, otroke, ki radi kuhajo, time v podjetju, ki se ob kuhariji radi zabavajo. Kuhanje v profesionalni restavraciji mora biti podprto z odličnim strežnim osebjem, ki nudi odlično postrežbo. Odlični natakarji so prava redkost in jih nujno potrebujemo.

»Prekrižaril« sem internet in nisem našel niti ene ponudbe za izobraževanje profesionalnih natakarjev. Preveril sem tematike oddaj na televiziji. Vsi samo kuhajo, kreirajo jedi, razmišljajo o jedeh ... Preveril sem našo fototeko, povsod samo hrana in kuharji. Joj, prejoj!

Odločil sem se, da bom Kuharsko šolo chefa Uroša dopolnil z izobraževanji za natakarje. Rad bi pripomogel k dvigu ugleda natakarskega poklica, ponudil profesionalnim natakarjem možnost izpopolnjevanja, načrtovanega pridobivanja novih znanj, deljenja izkušenj s stanovskimi kolegi, dokazal, da je poklic natakarja izredno zahteven, ustvarjalen, navdihujoč. Natakar pomeni biti odličen komunikator v maternem in v tujih jezikih, poznavalec aktualnega dogajanja v okolici, promotor znamenitosti, biti na tekočem s politiko, psiholog, poznavalec vin in ostalih pijač, jedi, tehnike priprave jedi, imeti odlične organizacijske sposobnosti, mora delati v neugodnih delovnih razmerah, je motivator, diskreten, odprt, nezamerljiv, vedno nasmejan ... skratka »SUPERMAN«. Ta »superman« navadno za vsa nedeljska, praznična, nočna, nadurna dela zasluži odločno premalo. Njegovo zasebno življenje trpi, ni zadovoljen in na koncu se odloči za delo v tovarni ...

Dragi kolegi, potrudimo se, uredimo delovne pogoje v gostinstvu tako, da bomo zaposlili dovolj sodelavcev, da bodo lahko uživali tudi dostojno zasebno življenje, užili kakšen konec tedna in praznik z najdražjimi, si poleti privoščili počitnice, se stalno izobraževali, se profesionalno razvijali v veselih, navdihujočih delovnih okoljih in si s plačo privoščili dostojno življenje. Res je mogoče. Če vsi skupaj uredimo delovno okolje na takšen način, lahko dosežemo, da se bo več Slovencev odločalo za poklic natakarja.


Ujeti trenutek Foto: Jure Pirc

Potrebujemo Slovence, saj je natakar prvi komunikator in obraz slovenske kulture, tradicije.

V Slovenijo prihajajo slovenske kulinarike željni turisti, novi kulinarični vodniki, natakarje pa uvažamo iz bivših jugoslovanskih republik. Turist lahko doživi avtentično izkušnjo z domačini, prek njih doživi našo deželo. Včasih je edini domačin, s katerim imajo pristni stik, natakar!

Neformalna izobraževanja za natakarje in timska izobraževanja za kuharje in natakarje skupaj bodo pripomogla k večji motivaciji, veselju, želji po delu, želji po deljenju novih znanj z gosti, razvoju podjetja, nadgradnji ponudbe, k novemu načinu dela v strežbi ...

Natakarji bodo spoznali zgodbo Vile Podvin, način delovanja strežnega osebja, način organizacije strežbe, komunikacije med kuhinjo in strežbo. Natakarji bodo postreženi s šesthodnim chefovim jedilnikom z ustreznimi vini, spoznali osnove spajanja jedi in vina, možnosti spajanja različnih rumov in cigar, se preizkusili v strežbi, predstavili način delovanja svojega podjetja in skupaj z našo ekipo načrtovali izboljšave, spremembe.

Vsako leto se naša celotna ekipa odpravi na dvodnevno strokovno ekskurzijo, ki vedno vsebuje vsaj en obrok v restavraciji na visokem nivoju. Na prvem izletu so se nekateri sodelavci prvič v življenju preizkusili v vlogi gosta v nam podobni restavraciji. Kako naj razumejo naše goste, če ne vedo, kako je sploh biti v vlogi našega gosta? Preteklo je pet let in moji sodelavci se z veseljem večkrat na leto usposabljajo kot gostje, uživajo in uvajajo novosti v naši hiši. Gostinstvo je res lahko užitek.

Prijatelji gostinci, dokažimo, da se da!

Smo v času konjunkture! Če razvijamo in nudimo ponudbo z višjo dodano vrednostjo, lahko finančno zmoremo zaposliti dovolj sodelavcev, jih ustrezno plačati, jim zagotoviti primeren urnik ter sebi in njim zadovoljno, polno, ustvarjalno življenje.