Opazili smo: Domači kajmak

Kmetijsko ministrstvo je pripravilo predlog predpisa pravilnika o kakovosti kajmaka.

Objavljeno
12. april 2017 13.28
Roni Kordiš
Roni Kordiš

Na spletnem mestu eUprave je objavljen predlog predpisa pravilnika o kakovosti kajmaka. Ta pravilnik »določa pogoje minimalne kakovosti, ki jih mora v prometu izpolnjevati kajmak« − to je dobesedno prepisano iz 1. člena pravilnika. V 2. členu pa je zapisano bistvo predloga.

Veljal bo samo za kajmak, ki je proizveden v Sloveniji, ne pa tudi za kajmak, uvožen iz drugih držav:

Določbe tega pravilnika se ne uporabljajo za proizvode, ki se v skladu z nacionalno zakonodajo, ki zagotavlja enakovredno raven varovanja javnega interesa, kot je določena v zakonodaji Republike Slovenije, zakonito proizvajajo oziroma tržijo v drugih državah članicah Evropske unije in Turčiji ali proizvajajo v državah Evropskega združenja za prosto trgovino (EFTA), ki so hkrati podpisnice Sporazuma o Evropskem gospodarskem prostoru.

Veseli smo, da kmetijsko ministrstvo skrbi za kakovost domačega kajmaka in da mu predpisuje barvo, količino mlečne maščobe, količino kuhinjske soli in kislinsko stopnjo. Se nam pa pri tem postavlja preprosto vprašanje − ali bodo nad tem bedeli inšpektorji, ki bodo na tržnici delali preliminarne preiskave o vsebnosti predpisanih sestavin?