Pašta, pršut, krvavice za Kitajca

Ji Rongqiang, čigar družina prihaja iz širše okolice Šanghaja, v Sloveniji živi že triindvajset let. Njegov posel? Poskrbeti, da jemo dobro kitajsko hrano.

Objavljeno
27. oktober 2019 12.30
Posodobljeno
27. oktober 2019 12.30
Restavracija Chang na Ameriški ulici ob SiTi Teatru ponuja kitajske in japonske jedi. Fotografije Igor Bratož
Sedemnajstletni mladenič, ki je opravil gostinsko šolo, se je konec devetdesetih let v Evropi pridružil bratu in sestri. V Ljub­ljani, kjer je najprej obiskoval jezikovno šolo, ga je učiteljica slovenščine poimenovala Chang in ime je obdržal za poslovno rabo.

image
Ji Rongqiang, v Sloveniji preprosto Chang. Foto Igor Bratož
Na Obalo je prišel za dva dni na dopust, prvič videl morje, potem se je pri sestri zaposlil kot natakar, pozneje je v Velenju vodil bratovo restavracijo, nazadnje pa odprl gostilno v Šalari in tam ostal. Člani družine imajo restav­racije tudi drugod po Sloveniji, v Velenju, v Mostah pri Komendi, kjer jo vodi njegova sestra, brat pa upravlja restavracijo v Grosup­lju.

Pretekli teden je po natančno petih mesecih delovanja novinarjem predstavil restavracijo Chang na Ameriški ulici ob SiTi Teatru, lokal, ki so ga v nasprotju z uveljavljeno tradicijo pekinškega sloga z rdečimi in zlatimi poudarki uredili v elegantnem južnem slogu hui, ki stavi na belo barvo, črne ploščice in sivo opeko in je njegov drugi projekt po koprskem, ki ga obiskujejo redni gostje tudi iz Trsta in vse Istre.

Restavracija je načrtovana po feng šuiju, v akvariju sredi restavracije za srečo in obilje plavajo ribe, na meniju pa so poleg tradicionalnega kitajskega repertoarja tudi japonske jedi. »Japonska kulinarika je v vzponu, pa še dobro je imeti večjo ponudbo, prav tako je vse bolj priljubljena veganska ponudba,« pravi Chang.

In kaj je na njegovem krožniku, ko ni doma ali v domači restavraciji? »Jem različno hrano, a ker živim na Obali, je pogosto na krožniku pašta, tudi kak biftek, domač pršut, krvavice. Če je dobro, jem vse.«