Peterica najboljših iz oljčnega olja

Prvo nagrado si je prislužil sila preprost recept Roka Krivca.

Objavljeno
30. oktober 2014 11.03
Zmagovalne jedi mesečnega natečaja,BIC,Ljubljana Slovenija 28.10.2014
Karina Cunder Reščič, Nedelo
Karina Cunder Reščič, Nedelo
Kuhinje, ker ne bi našli vsaj majhne steklenice oljčnega olja, so redke. To je čudovita, zdrava pika na i številnim jedem. Meseca oktobra smo se v Odprti kuhinji spraševali, katere pa so tiste, pri katerih je ena odločilnih sestavin. Nismo dobili veliko predlogov, je kar treba priznati. Nekaj ducatov jih je bilo. Vseh pet, ki so se po odločitvi komisije uvrstili v najožji izbor, pa si zasluži, da si jih zapomnite, jih nekam shranite.

Ko smo kuhali prejšnjo serijo jedi za natečaj Naša sestavina – vaš recept, sta se Neli Selan in Tjaša Koren z Biotehniškega izobraževalnega centra, kjer priprav­ljamo zmagovalne jedi, pozanimali, kaj imamo v »paci« za naprej. Ko sta izvedeli, da je izziv meseca oktobra oljčno olje, je ena vzkliknila: »Samo naj, prosim, kdo vendar pošlje recept za fokačo!« Zdaj vemo in lahko povemo: nihče ga ni poslal, ampak so fokače v več različicah Neli, Darko Krstev in Tjaša tokrat napekli kar tako, za zraven, iz samega veselja. Pa za povrhu tudi kar nekaj vrst kruha. Še dobro. Oktobrska zmagovalna jed ga namreč s pridom uporabi!

Prvi

Prvo nagrado in s tem bon za 120 evrov dobi Rok Krivec, ki je poslal svojo idejo za drugačen humus. V njem na primer ni običajnega tahinija, so pa arašidi – vsekakor pa oljčno olje sodi zraven, če še tako menjamo sestavine. Opažanja po pripravi: arašidi so močnega okusa, tako da kar malo preglasijo druge sestavine, tudi oljčno olje. Ampak vsem trem našim kuharjem z BIC, ki so hkrati komisija za končni izbor, je bil namaz od vseh idej najbolj všeč. Koliko se čuti oljčno olje, je seveda odvisno tudi od tega, kakšno uporabimo: če bi imeli bolj pikantno, z bolj izraženo grenčino, bi se verjetno bolj izkazalo kot ena ključnih sestavin, opozorijo trije sogovorniki.

Je pa to, kot boste videli, sila preprost recept, ki skoraj ne zahteva drugega, kot da zberete sestavine in jih stresete v mešalnik. Edina pripomba je bila, da v receptu ni bilo navedene soli, in smo jo mi dodali, ker je drugače malo pusto. Prilili smo tudi malo več oljčnega olja, da je namaz mehko mazav. Namigi, ki jih je dal bralec, se nam zdijo dobri, predvsem za koriander. Zdrav namaz je to. Takih smo vedno veseli.

Humus »uporablja« hladno oljčno olje, torej mu toplotna obdelava ne odvzame nič od koristnih snovi, predvsem so to vitamin E in fitosteroli, opozarja naša avtorica Mojca Koman, ki je »drugo« sito za recepte; ona namreč od desetih, ki jih v redakciji izberemo med vsemi prispelimi, izbere pet tistih, ki jih tudi skuhamo.

Kislo

Zdrav in naraven je tudi recept za limonov shranek v oljčnem olju. Trojica na BIC ga je sicer postavila na peto mesto, kajti to je bolj dodatek k hrani, ne jed kot taka, vsekakor pa je vreden vaše pozornosti. Ne samo da boste imeli kakovosten dodatek za ribe ali celo, kot predlaga bralka Lea Omersa, za čudovit finger food, iz nastrganih limonovih lupinic boste lahko naredili limonov sladkor, za čaje in peciva. Pametna poraba skoraj cele limone, torej. Tako kot pri humusu tudi pri tem receptu svetujemo uporabo najbolj kakovostnega oljčnega olja, kar si ga lahko privoščite.

Sladko

Drugo mesto je osvojil bralec Robi Gomboc, ki je poslal recept za »deviški« kolač z oljčnim oljem. Zanimala nas je kombinacija oljčnega olja in sladkega, celo čokolade. Kar malo premalo je reči, da ta kolač res je – sladek. Po eni strani mu zanimiva karamelna omaka doda posebno noto in je nikar ne izpustite, po drugi pa je v njem res toliko »gostih« sestavin, da je energijsko izredno bogat. Veliko maščobe je v njem, ni kaj. To je, skratka kolač za majhne koščke. Je pa lahko zanimiva iztočnica za uporabo oljčnega olja tudi pri slaščicah, kar je pri nas kar malo zanemarjeno področje.

Mnenje redakcije: brusnice bi lahko mirno spustili in dodali malo več tem­ne, ne mlečne čokolade. In še: pekačev take velikosti, kot ga uporablja bralec, ni ravno veliko, tako da količino sestavin prilagodite. Neli Selan se je čudila tudi temu, da se da pecilni prašek naravnost v zmes in se ne vmešava v moko, kar da večji volumen. Na začetku, pravi, se res potrudite, da jajca penasto umešate, da se kolač ne sesede preveč.

Ljubko

Tretje mesto: še en recept, ki mu napovedujemo, da se bo lepo zasidral med našimi bralci, saj je preprost in v izvedbi nekako ljubek. Bon za 40 evrov bo za svoj prispevek k poznavanju jedi z oljčnim oljem dobila Tina Saksida. »Preprost za pripravo, niti s kvascem se ni treba ukvarjati, ker boste uporabili pecilni prašek,« pravi Tjaša. Vsi smo mislili, da bi bili ti »repki« celo bolj privlačni, če bi bili daljši in tanjši, bolj kot palčke. Tako bi tudi bolj hrustali. Ekipa z BIC je, kot predlaga tudi bralka, uporabila kombinacijo polnozrnate in bele moke, še enkrat pa tudi oni poudarjajo, da je treba paziti na soljenje, saj svoje dodajo oljke, ki jih je v teh kruhkih veliko. Pripomba: bralka je pozabila napisati, kako dolgo naj pečemo, tako da smo se ravnali po občutku. Naše palčke so se na temperaturi 200 stopinj Celzija pekle kakih 25 minut.

Morsko

Na četrto mesto je trojica Neli, Tjaša in Darko postavila recept za krompir in lig­nje v pečici. Kajti, oljčno olje in morska hrana sta vseeno najbolj osnovna kombinacija, kar jih je, in med prispelimi se nam je ta recept zdel najbolj enostaven za pripravo. Sklep: res je uporaben, vendar je treba biti pazljiv pri dodatkih, tudi zeliščih, ki jih bralec priporoča, kajti krompir in predvsem lignji sami so tako nevtralni, da jim hitro odvzamemo vse, če pretiravamo z dodatki. Lahko pa gremo seveda tudi v popolnoma drugo smer, ki jo zagovarja Darko, ki je recept pripravljal; on bi vino, ki ga polijemo po vrhu, reduciral z maslom in celo dodal smetano in rumenjak za večjo kompakt­nost. Je pa res, da bi bil to potem čisto nov recept. Malo je tudi nejasno, zakaj pazljivo zlagamo sestavine po plasteh, če jih moramo potem med peko večkrat krepko premešati.

In še

Dobili smo tudi zanimiv recept, ki ga je poslala Klavdija Žnidarič iz Pobegov in torej resnično prihaja iz krajev, kjer so oljke doma. Nismo ga izbrali med pet tistih, ki smo jih na koncu tudi uporabili, ker se nam je zdelo, da večina bralcev nima dostopa do bistvene »posebne« sestavine, oljčne gošče. Ga pa objavljamo posebej, zaradi avtentičnosti in izdelanosti.