Petkov namig za kosilo: Mlačna solata iz rdeče pese

Neverjetno okusna, odkritje te zime in nadaljevanje posta. Priprava vam bo vzela zgolj 10 minut. Dober tek.

Objavljeno
27. februar 2017 23.00
koman hrana
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 3 večje surove rdeče pese
  • sok 2 limon ali sok večje sočne pomaranče
  • krepka žlica meda
  • žlica gorčice
  • malo oljčnega olja za peko

Priprava:

  1. Najprej naredimo polivko, in sicer stisnemo sok limone ali pomaranče. Dodamo med, gorčico in dobro premešamo.
  2. Rdečo peso olupimo in narežemo na paličice. Stresemo jih v ponev, pristavimo in začnemo pražiti, nato po minuti prilijemo malo olja ter pražimo dalje še največ minuto, le toliko, da se pesa ogreje, dobi okus, hrustljavost, vendar se ne zmehča. Ker je pesnih paličic veliko, je morda bolje pražiti v dveh delih.
  3. Ko smo popekli vso peso, odstavimo, prelijemo s polivko, krepko premešamo in takoj preložimo v solatno skledo.
  4. Solato ponudimo mlačno, kot prilogo kuhani kvinoji z zamrznjene zelenjavo iz vrečke za mineštro.


Namig: Če niste prav vešči priprave klasične okisane rdeče pese in jo, tako kot jaz, raje kupite v kozarcu v trgovini, potem boste presenečeni nad neverjetno harmoničnim okusom te solate. Po moji oceni, končno pravi način za porabo tipično zimske zelenjave v solati iz domače kuhinje, pri kateri ohranimo večino koristnih hranilnih snovi. Priporočam.

Različica: Solato lahko pripravite tudi povsem presno, pri čemer surove paličice pese pomešate s polivko in ponudite. Takšna, res močno hrustljava solata je to, pri kateri imajo zobje precej dela.