- 300 g riža parboiled
- 2 korenčka
- večji por
- pločevinka vloženega paradižnika
- sol
- 2 stroka česna
- 250 g albuminske skute (rikote)
- 2 žlici masla
Priprava:
- Korenje narežemo na kolesca ali kocke, stresemo v posodo in na hitro popražimo.
- Dodamo riž, počakamo, da postekleni, nato paradižnik, pomešamo in prilijemo vodo, da je riž povsem prekrit. Solimo.
- Pokrijemo in kuhamo 10 minut ali malo dlje, da je riž že skoraj mehak. Po potrebi dodamo vodo.
- Por grobo narežemo in dodamo rižu. Odkrito kuhamo še par minut, da se riž dokončno zmehča. Odstavimo.
- V visoki ponvi s premazom proti prijemanju raztopimo maslo in vanj stresemo kuhan riž. Ogenj povečamo in riž pražimo, da postane rahlo hrustljav, to je kakšni 2 minuti.
- Nazadnje dodamo rikoto, pražimo največ minuto, nato takoj ponudimo s sezonsko solato, recimo endivijo s praženimi bučnicami.