Sredin namig za kosilo: Ajdova kaša z gobicami

Bi poskusili z ostanki šunke? Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 15 minut. Dober tek!

Objavljeno
04. april 2018 12.13
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 300 g ajdove kaše
  • 250 g svežih ali zamrznjenih gob ali 25 g suhih, ki jih namočimo za 10 minut
  • vejica rožmarina, majaron, poper, sol
  • 2 dl sladke smetane
  • večja čebula
  • maslo
  • voda ali jušna osnova
  • po želji kocke šunke

Priprava:

  1. Gobe tanko narežemo in v ponvi na maslu popečemo. Stresemo jih na krožnik in prihranimo.
  2. Čebulo narežemo, stresemo v ponev in popražimo, po potrebi dodamo maščobo.
  3. Medtem drobno narežemo rožmarin, timijan osmukamo in stresemo v ponev ter skupaj s čebulo res na kratko opražimo.
  4. Ajdovo kašo na rešetu oplaknemo, stresemo v ponev na čebulo in prilijemo zajemalko vode ali jušne osnove.
  5. Ko voda izpari, dolijemo smetano in novo zajemalko tekočine. Kuhamo naprej. Po potrebi pri koncu dolijemo še malo tekočine. Nekje na polovici vmešamo gobice.
  6. Solimo, popramo, začinimo z majaronom in ponudimo s skledo zelene solate s kuhanim fižolom.

Nasvet: Ne pozabite na začimbe. Glede količine gob, v minus ali plus, pa vedno velja demokracija.

Različica: Namesto ajdove kaše vzemite kvinojo, riž ali ješprenj. Slednjega je treba kuhati vsaj pol ure. Med gobe lahko zamešate ostanke velikonočne šunke.

Naredimo vnaprej: Hja, lahko bi vnaprej skuhali kašo (ješprenj), vsaj napol, in pred kosilom jed le dokončali.

Priporočamo še: Kruh v štirih barvah