Sredin namig za kosilo: Juha s čemažem

Mali traven na krožniku. Priprava: 10 minut, čas kuhanja: 15 minut. Dober tek!
Objavljeno
10. april 2018 12.11
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

  1. 3 krompirji
  2. korenček
  3. manjša čebula
  4. četrt glave zelja
  5. četrt gomolja zelene
  6. pest regrata
  7. 2 krepki pesti čemaža
  8. sol, poper, muškatni orešček
  9. žlička masla

Priprava:

  1. Krompir, korenje, zelje, čebulo in zeleno očistimo, po potrebi olupimo in narežemo na manjše kose. Stresemo v lonec in na maslu popražimo, da zadiši.
  2. Prilijemo vodo, da je zelenjava pokrita, in pokrito kuhamo 15-20 minut.
  3. Medtem očistimo regrat, ga grobo narežemo in stresemo v juho.
  4. Dolijemo vodo, kolikor je potrebujemo, in dobro začinimo z muškatnim oreškom. Juho kuhamo še 2 minuti.
  5. Čemaž grobo narežemo in ga povsem na koncu stresemo v juho. Zdaj solimo, popramo in takoj ponudimo s kruhom ali opečenimi kruhki.

Po juhi naj bo na hitro popečen puranji zrezek in za vsakega še polovička glavice treviškega radiča z naribanim sirom.

Nasvet: Čemaž ima izrazit okus po česnu, ki se v stiku s toploto še okrepi. Dodajamo ga vedno na koncu kuhanja.

Naredimo vnaprej: Seveda lahko, le čemaž dodajte v juho šele tik pred postrežbo, da ohrani lepo barvo.